Εξωτερική ωτίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού με βασικό σύμπτωμα τον πόνο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος στο πάσχον αυτί, αλλά μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως αίσθημα πληρότητας στο αυτί (κοινώς το περιγράφει ο ασθενής ότι είναι βαρύ), βαρηκοΐα αντίστοιχα, πυρετός, έξοδος πύον από το αυτί, εμβοές και φαγούρα.

Το αυτίΤο καλοκαίρι συνήθως είναι εποχή που αυξάνονται τα περιστατικά με εξωτερική ωτίτιδα, και αυτό συμβαίνει διότι η ζέστη, η υγρασία και η κολύμβηση είτε στη θάλασσα είτε σε πισίνες (εξού και η ονομασία «αυτί του κολυμβητή») αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών συνήθως μικροβίων όπως σταφυλόκοκκος ή ψευδομονάδα, στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού.

Η πιο συχνή μορφή μικροβιακής εξωτερικής ωτίτιδας είναι η διάχυτη φλεγμονώδης. Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές εξωτερικής ωτίτιδας όπως το έκζεμα του έξω ακουστικού πόρου που έχει αλλεργική-ανοσολογική αιτιολογία.

Οι μύκητες επίσης αποτελούν συχνό αίτιο εξωτερικής ωτίτιδας και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και λόγω της χρήσης τοπικών αντιβιοτικών στην προσπάθεια της θεραπείας της κλασικής εξωτερικής ωτίτιδας.

Μια ευτυχώς σπάνια μορφή εξωτερικής ωτίτιδας είναι η λεγόμενη κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα η οποία λέγεται έτσι λόγω της σοβαρότητας της φλεγμονής που προκαλεί και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους διαβητικούς ασθενείς, με κακή γενική κατάσταση και χρόνια προβλήματα υγείας που ρίχνουν το αμυντικό τους σύστημα.

Θεραπεία:

Η χρήση αντιβιοτικών στην διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα είτε τοπικά (σταγόνες) είτε από το στόμα ή συνδυασμός των δύο κρίνεται απαραίτητη, καθώς και ο καθαρισμός της περιοχής από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.

Στην αρχή για την ανακούφιση του πόνου χορηγούνται και παυσίπονα.

Η θεραπεία είναι διαφορετική στις άλλες μορφές που αναφέρθηκαν.

Σχετικά άρθρα

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα