Θυρεοειδίτιδα Riedel

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή θυρεοειδίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας, που απαντάται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Η θυρεοειδίτιδα Riedel (Riedel thyroiditis) γνωστή και σαν διηθητική ινώδης θυρεοειδίτιδα, ξυλώδης θυρεοειδίτιδα, διηθητική θυρεοειδίτιδα ή Riedel' s struma, αποτελεί συνήθη εκδήλωση ενός πολυεστιακού συστηματικού συνδρόμου ίνωσης με προεξάρχοντα τα στοιχεία από τον πρόσθιο τράχηλο, όπως της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης, της μεσοθωρακικής ίνωσης, της σκληρυντικής τραχηλίτιδας, της υποαμφιβληστροειδικής σκλήρυνσης και της σκλήρυνσης του χοληδόχου πόρου.

Ο θυρεοειδής και οι παραθυρεοειδείς αδένεςΟ ασθενής με θυρεοειδίτιδα Riedel εμφανί­ζεται συχνά με ασύμμετρη διόγκωση του θυρεοειδούς, ο οποίος κατά την ψηλάφηση έχει ξηλώδη υφή και προσφύεται στερεά στον τράχηλο προκαλώντας συμπτώματα όπως δυσφαγία, δύσπνοια, πόνο και βράγχος φωνής που οφείλονται στην πίεση και διήθηση του οισοφάγου, της τραχείας, των φλεβών του τραχήλου και του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η θυροειδίτιδα χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ίνωση του θυρεοειδή που αποδιοργανώνει την αρχιτεκτονική του φυσιολογικού αδένα και διήθηση με μακροφάγα και ηωσινόφιλα που μπορούν να επεκτείνονται συχνά έξω από την θυρεοειδική κάψα στους γειτονικούς ιστούς. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ευθυρεοειδικοί αλλά συχνά η θυρεοειδίτιδα Riedel προκαλεί υποθυρεοειδισμό με υψηλές συγκεντρώσεις αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (TG-Ab και TPO-Ab) στον ορό αλλά και υποπαραθυρεοειδισμό.

Η θεραπεία εκλογής για την διηθητική ινώδη θυρεοειδίτιδα, όπως και τις σχετικές καταστάσεις είναι η από του στόματος χορήγηση ταμοξιφαίνης (20mg x 2 ημερησίως) για διάστημα ετών. Η ταμοξιφαίνη οποία προκαλεί εντυπωσιακή, μερική ή ολική υποστροφή στους περισσότερους ασθενείς εντός 3-6 μηνών. Ο τρόπος δράσης φαίνεται να είναι άσχετος με την αντιοιστρογονική δράση της. Στην θεραπεία μπορούν να προστεθούν και γλυκοκορτικοειδή για μικρό χρονικό διάστημα, για μερική ανακούφιση από τον πόνο και τα πιεστικά συμπτώματα. Η χειρουργική αποσυμπίεση συνήθως αποτυγχάνει να ανακουφίσει μόνιμα από τα πιεστικά συμπτώματα αλλά επιπλέον, η χειρουργική επέμβαση είναι δύσκολη λόγω των πυκνών ινωδών προσφύσεων που καθιστούν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές πολύ πιθανές.

Πηγή:

Σχετικά άρθρα

Φωσφόρος ορού (Phos)

Παραθορμόνη