Παράτριμμα

Το παράτριμμα (intertrigo) είναι φλεγμονώδης νόσος που εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος όταν υπάρχει τριβή μεταξύ εφαπτόμενων επιφανειών. Οι κυριότεροι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου αυτής είναι η παχυσαρκία, τα υγρά κλίματα, οι αυξημένες εκκρίσεις σμήγματος και ιδρώτα, η ενούρηση, τα εκκρίματα από συρίγγια ή αιμορροΐδες και το ανεπαρκές στέγνωμα των πτυχών του δέρματος μετά το λουτρό, ενώ συχνά συνυπάρχει ιστορικό σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

ΠαράτριμμαΤα συμπτώματα της νόσου είναι κυρίως ο κνησμός, οι νυγμοί και ο καυστικός πόνος, ενώ οι πτυχές του σώματος εμφανίζουν ραγάδες, ερύθημα και διαβροχή της επιδερμίδας, με επιφανειακή απογύμνωση.

Το παράτριμμα παρατηρείται μεταξύ οποιωνδήποτε εφαπτόμενων επιφανειών όπως μεταξύ του οσχέου ή του αιδοίου και του μηρού, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, στις μασχάλες, κάτω από τους μαστούς, στις πτυχές της κοιλιάς και του τραχήλου κ.α.

Για την θεραπεία της νόσου θα πρέπει να διατηρείται η τοπική καθαριότητα και η πάσχουσα περιοχή θα πρέπει να καλύπτεται με ταλκ, ώστε να παραμένει στεγνή. Αν υπάρχει ένδειξη εποικισμού από ζυμομύκητες (αφού η μονιλίαση που οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans μπορεί να επιπλέξει συχνά το παράτριμμα) ή άλλους μικροοργανισμούς θα πρέπει να χρησιμοποιείται τοπικά αντιμυκητιασιακό ή αντιμικροβιακό διάλυμα σε λοσιόν ή πούδρα. Οι υποτροπές της νόσου είναι συχνές.

Το παιδικό παράτριμμα (γνωστό και σαν σύγκαμα) είναι η φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή της πάνας, που προκαλείται από ερεθισμό από τα ούρα και τα κόπρανα σε συνδυασμό με την υγρασία και τη ζέστη. Μπορεί να προληφθεί όταν διατηρείται η περιοχή καθαρή και στεγνή.

Σχετικά άρθρα

Ονυχομυκητίαση

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Ονυχόσχαση