Οδηγίες για ιδιώτες ιατρούς διαχείρισης ύποπτου κρούσματος με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2

Ιός SARS-CoV-2

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος με λοίμωξη από το νέο κοροναϊό συστήνονται τα παρακάτω:

 • Χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
 • Εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο.
 • Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή.
 • Ατομικός εξοπλισμός προστασίας:
  • μάσκα FFP2,
  • αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια,
  • γάντια,
  • οφθαλμική προστασία (γυαλιά).
 • Υγιεινή των χεριών.
 • Αποφυγή επαφής ματιών, μύτης ή στόματος με δυνητικά μολυσμένα χέρια.
 • Άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (τηλ. 210-5212054).

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - COVID-19 – Οδηγίες για ιδιώτες ιατρούς

 

Οι ασθενείς που προσέρχονται σε ιατρείο και οι συνοδοί τους, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη) και μόλις εισέλθουν στον χώρο του ιατρείου, να αποστειρώνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Απαγορεύεται να φορούν μάσκα με φίλτρο. Επίσης θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των δύο (2) μέτρων από το προσωπικό, εκτός από την ώρα της κλινικής εξέτασης, αιμοληψίας, ιατρικής πράξης κλπ., όπου θα ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του εκάστοτε ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα.

Οι ασθενείς θα γίνονται δεκτοί μόνο με ραντεβού και για όποιον προσέλθει χωρίς ραντεβού, θα πρέπει να αναμένει εκτός του ιατρείου μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χρόνος για να εισέλθει ώστε να μην υπάρχουν στην αίθουσα αναμονής περισσότεροι από δύο (2) ασθενείς.

Οι ιατροί των ειδικοτήτων Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Παιδίατροι, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, Εργαστηριακοί και Καρδιολόγοι, οφείλουν αυτοί και το προσωπικό τους να φέρουν προστατευτική ασπίδα προσώπου και μάσκα απλή χειρουργική, ή FFP2 καθώς και γάντια. Εναλλακτικά, μπορούν να φέρουν προστατευτικά γυαλιά με χειρουργική μάσκα και γάντια και επιπλέον πρέπει να φορούν καπέλο χειρουργείου και ιατρική ποδιά.

Οι ιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων, θα πρέπει να φέρουν μάσκα προσώπου απλή χειρουργική και προστατευτική ασπίδα ή προστατευτικά γυαλιά, εφόσον δε φορούν διορθωτικά γυαλιά που καλύπτουν επαρκώς τα μάτια τους. Η χρήση των γαντιών εξαρτάται από το είδος της εξέτασης που χρειάζονται να πραγματοποιήσουν και αυτά φοριούνται κατά περίπτωση.

Τέλος, όλοι οι ιατροί οφείλουν να απολυμαίνουν σχολαστικά όλες τις επιφάνειες των ιατρείων τους, αλλά και όλα τα ιατρικά τους εργαλεία σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πηγή: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος - Οδηγίες για τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας

 

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

 

Καθημερινή αναφορά κατάστασης της νόσου από κοροναϊό Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

 

ΝέοΑντιμετώπιση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 εκτός νοσοκομείου

 

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Σχετικά άρθρα