Χημειοπροφύλαξη σε μηνιγγίτιδα

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μικροβιακής μηνιγγίτιδας (Meningitis) οφειλόμενη στο μηνιγγιτιδόκοκκο ή μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή, κυρίως με τις ρινοφαρυγγικές του εκκρίσεις, μέσα σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενούς, όπως:

Οι μήνιγγες του εγκεφάλου

  • Άτομα σε ομαδική διαβίωση / ίδιο θάλαμο.
  • Άτομα σε άμεση επαφή (στενοί φίλοι, σεξουαλικοί σύντροφοι, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και τις εκκρίσεις του, πχ μέσω τεχνητής αναζωογόνησης, διασωλήνωση).
  • Αν πρόκειται για παιδί που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό / νηπιαγωγείο, χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά που παρακολουθύν την ίδια τάξη και το προσωπικό, ή και στις άλλες τάξεις αν υπάρχει συγχρωτισμός διαρκείας.
  • Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι μαθητής δημοτικού σχολείου, γυμνασίου ή λυκείου, χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται μόνο στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή (πχ μαθητές του ίδιου θρανίου, στενοί φίλοι) και όχι σε όλη την τάξη. Χημειοπροφύλαξη πρέπει επίσης να χορηγείται και σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. φροντιστήρια, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης).
  • Σε περίπτωση κρούσματος κατά την διάρκεια αεροπορικής πτήσης > 8 ωρών χημειοπροφύλαξη μπορεί να δοθεί στους επιβάτες που κάθονται δίπλα στον ασθενή.

Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται άμεσα μέσα σε ένα 24ωρο και πάντως όχι μετά την παρέλευση 10 ημερών από την τελευταία επαφή με τον ασθενή. Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται μετά από συνεννόηση του ατόμου με τον προσωπικό του ιατρό. Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η χημειοπροφύλαξη είναι αποτελεσματική στο 70-95% των περιπτώσεων, για αυτό δεν πρέπει να δημιουργείται ψευδές αίσθημα ασφάλειας. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε διάστημα 10 ημερών μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή τα άτομα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον ιατρό τους.

Σημειώνεται ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον και επομένως δεν απαιτείται απολύμανση και κλείσιμο σχολείων ή άλλων χώρων.

Συνιστάται για προφύλαξη η λήψη ριμφαμπικίνης (Rifadin®) σε δόση 600mg από του στόματος ανά 12ωρο επί 2 ημέρες για τους ενήλικες. Εξαιρούνται οι έγκυες γυναίκες και οι πάσχοντες από ενεργό ηπατοπάθεια, οι οποίοι πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Εναλλακτικά χορηγείται σιπροφλοξασίνη (Ciproxin®) 500mg από του στόματος εφάπαξ, (εξαιρούνται οι έγκυες γυναίκες). Σε εγκύους μπορεί να χορηγηθεί μετά την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, κεφτριαξόνη (Rocephin®) 250mg ενδομυϊκά εφάπαξ. Η δόση ριμφαμπικίνης για τα παιδιά είναι σε 10mg/kg/12h για 2ημέρες (μέγιστη δόση 600mg ανά 12ωρο) και για τα βρέφη κάτω του 1 μηνός: 5mg/kg/12h για2 ημέρες.

Μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο γρίπης τύπου b

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μηνιγγίτιδας από αιμόφιλο γρίπης τύπου b χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται σε:

  • Παιδιά μικρότερα των 4 ετών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του αιμόφιλου γρίπης τύπου b καθώς και σε ενήλικες του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος και συνοδούς, αν είχαν στενή επαφή με το περιστατικό για περισσότερο από 4 ώρες στο διάστημα των 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενούς.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης σε παιδικό σταθμό δύο ή περισσοτέρων κρουσμάτων μέσα σε διάστημα 60 ημερών, χημειοπροφύλαξη χορηγείται σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους και στους εργαζόμενους στην τάξη του κρούσματος. Εάν όλα τα παιδιά στην τάξη του ασθενούς είναι πλήρως εμβολιασμένα η χημειοπροφύλαξη δεν είναι απαραίτητη.
Συνιστάται για προφύλαξη η λήψη ριμφαμπικίνης (Rifadin®)από του στόματος άπαξ ημερησίως για 4 ημέρες (σε δόση 20mg/Kg, μέγιστη δόση:600mg). Η δοσολογία συνιστούν τη χορήγηση 10mg/Kg/ημέρα. Στους ενήλικες κάθε ημερήσια δόση είναι 600mg.

Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα / μηνιγγίτιδα από άλλα βακτήρια / ιογενής μηνιγγίτιδα

Δεν χορηγείται χημειοπροφύλαξη

 

Πηγή: Εγκύκλιος (Υ1/Γ.Π 90510/20-07-2007) του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικά άρθρα