Πρόληψη

Τεστ Παπανικολάου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το τεστ Παπανικολάου (PapTest) είναι μια απλή ανώδυνη εξέταση κατά την οποία εξετάζονται τα επιθηλιακά κύτταρα που λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας αν παρουσιάζουν αλλοιώσεις ύποπτες για νεοπλασία (καρκίνο τραχήλου της μήτρας).

Παθολογικό τεστ ΠαπανικολάουΑνάλογα με το βαθμό και την σοβαρότητα των αλλοιώσεων η γυναίκα παραπέμπεται μετά την εξέταση σε επέμβαση κολποσκόπησης και βιοψίας του τραχήλου. Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι η φλεγμονή που προκαλείται από τους διάφορους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-human papilloma virus) με το οποίον οι γυναίκες μολύνονται με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 ορότυποι του ιού HPV. Οι ορότυποι 16 και 18 του ιού προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Για την πρόληψη της λοίμωξης σήμερα υπάρχουν 2 εμβόλια που γίνονται προληπτικά σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία.

Το τέστ γίνεται μία φορά το χρόνο μεταξύ 10ης και 20ης ημέρας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Πριν την εξέταση πρέπει να αποφεύγονται:

  • Η σεξουαλική επαφή 24 ώρες πριν από τη λήψη του κολποτραχηλικού επιχρίσματος (Pap Test).
  • Οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις.
  • Και η προηγούμενη κολπική θεραπεία.

Το τέστ πρέπει να γίνεται:

  • Ετησίως από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Η πρώτη εξέταση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 3 χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας ή μέχρι την ηλικία των 21 ετών ανάλογα με ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο.
  • Στις γυναίκες μετά την ηλικία των 30 ετών που είχαν συνεχείς τρεις ή περισσότερες φορές υποβληθεί σε Pap Test και αυτό ήταν εντός φυσιολογικών ορίων (αρνητικά) δύναται ο έλεγχος να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια.
  • Η διακοπή του τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις ηλικιωμένες γυναίκες είναι σκόπιμη, υπό τον όρο ότι οι γυναίκες αυτές είχαν φυσιολογικά (αρνητικά) αποτελέσματα κατά τα πρόσφατα τεστ. Η βέλτιστη ηλικία για την διακοπή του τεστ δεν είναι σαφής αλλά είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώνεται σταθερά στη μέση ηλικία.
  • Νεότερες συστάσεις, συνιστούν διακοπή ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία 70 ετών. Συνέχιση του τεστ σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνιστάται μόνο για αυτές που δεν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί ή όταν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενους ελέγχους (τεστ).
  • Είναι αποδεκτό ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν τρεις ή περισσότερες τεκμηριωμένες, διαδοχικές, αρνητικές κυτταρολογικές εξετάσεις, και οι οποίες δεν είχαν θετικές ή ύποπτες κυτταρολογικές εξετάσεις κατά τα τελευταία 10 χρόνια μπορούν ασφαλέστατα να διακόψουν τον έλεγχο.
  • Στις γυναίκες που έχει γίνει αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) λόγω κακοήθειας πρέπει να υπάρχει ιατρική οδηγία για τη συχνότητα ελέγχου του κολπικού κολοβώματος με το test Παπανικολάου.

Πηγή: U.S. Preventive Services Task Force

Αναζήτηση