Πρόληψη

Εμβόλιο έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2

Άρθρο υπό συνεχή ανανέωση των πληροφοριών του

Ο ιός SARS-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία των ιών με φάκελο (envelope) και περιέχει μονόκλωνο RNA ως γενετικό υλικό θετικής πολικότητας. Η διάμετρος του ιικού σωματιδίου είναι περίπου 65–125 nm, και περιβάλλεται από λιπιδιακή διπλοστοιβάδα που στην εξωτερική της επιφάνεια προσδένεται η γλυκοπρωτεΐνη spike (S) που παρομοιάζει με εξοχές στέμματος.

Εμβόλιο έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2

Στο εσωτερικό του φακέλου βρίσκεται το νουκλεοκαψίδιο. Οι κορονοϊοί διαθέτουν ελικοειδή συμμετρικά νουκλεοκαψίδια, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για τους RNA ιούς θετικής πολικότητας, αλλά είναι ακόμα πιο ασυνήθιστο για RNA ιούς αρνητικής πολικότητας.

Τα ιικά σωμάτια απαρτίζονται από τις τέσσερις κύριες δομικές πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν την εξωτερική πρωτεΐνη (spike, S), την μεμβρανική (membrane, Μ), την πρωτεΐνη του φακέλου (envelope, Ε) και την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου (Ν). Οι πρωτεΐνες (S) και (E) στη γλυκοζυλιωμένη τους μορφή εντοπίζονται στη λιπιδική διπλοστοιβάδα με την S να είναι εκτεθειμένη στο εξωτερικό του ιού και είναι αυτή που αλληλοεπιδρά με τον υποδοχέα των κυττάρων στόχου του ξενιστή. Η πρωτεΐνη N αλληλοεπιδρά με το RNA του ιού.

Ο ιός SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα στόχους μέσω των υποδοχέων ACE2 οι οποίοι εκφράζονται σε διαφορετικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά και ο γαστρεντερικός σωλήνας. Η εισαγωγή του ιού στο κύτταρο ξεκινά αρχικά μέσω της αλληλεπίδρασης της S γλυκοπρωτεΐνης με τον υποδοχέα, ACE2 στα κύτταρα ξενιστές. Η διαδικασία εισόδου ολοκληρώνεται με τη σύντηξη της μεμβράνης του ιού και του κυττάρου ξενιστή. Μετά την εισαγωγή του ιού στο κύτταρο απελευθερώνεται το γενετικό του υλικό στο κυτταρόπλασμα για να μεταφραστούν οι ιικές πρωτεΐνες. Το γενετικό υλικό στο κυτταρόπλασμα είναι στη μορφή mRNA και μεταφράζεται σε πρωτεΐνες.

mRNA εμβόλια (mRNA vaccines)

Τα νέα εμβόλια είναι τα πρώτα που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA (αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος). Σε αντίθεση με τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια που περιέχουν «αντιγόνα», δηλαδή πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απαντά παράγοντας αντισώματα που επιτίθεται στα αντιγόνα, στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα αντιγόνα δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά παράγονται από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα mRNA εμβόλια περιέχουν τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης με σχήμα ακίδας (spike - S). Ουσιαστικά η γενετική αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 που κωδικοποιεί τη χαρακτηριστική πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας (spike - S) που φέρει ο ιός στην επιφάνεια του, χρησιμοποιήθηκε για την εργαστηριακή σύνθεση μιας αλληλουχίας αγγελιαφόρου RNA (messenger RNA - mRNA) που θα μεταφέρει στο ανθρώπινο κύτταρο τις οδηγίες που χρειάζονται για να συνθέσει την πρωτεΐνη σχήματος ακίδας.

Το συνθετικό mRNA μετά την παραγωγή του εγκλείεται σε ένα νανοσωματίδιο λιπιδίων (LNP), που αποτελεί το όχημα που θα μεταφέρει τις οδηγίες μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Όταν το mRNA βρεθεί μέσα στο κύτταρο και μεταφερθεί στα ριβωσώματα, οι μηχανισμοί πρωτεϊνοσύνθεσης των ανθρώπινων κυττάρων ακολουθούν τις οδηγίες που βρίσκονται στο mRNA για την παραγωγή της ιικής πρωτεΐνης. Στη συνέχεια η πρωτεΐνη παρουσιάζεται στην επιφάνεια των κυττάρων και αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα επάγοντας ανοσολογική απόκριση δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων και Τ λεμφοκυττάρων.

Έτσι, αργότερα, εάν το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και με την συνεργική δράση των αντισωμάτων και των Τ κυττάρων θα τον καταστρέψει και θα αποτρέψει την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα, βοηθώντας έτσι στην προστασία από την νόσο COVID-19.

Τα εμβόλια που αξιολογούνται αυτή την στιγμή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων:

 1. Ad26.COV2.S (Janssen-Cilag International N.V.).
 2. ChAdOx1-SARS-CoV-2 (AstraZeneca, in collaboration with the University of Oxford)

Τα εμβόλια που έλαβαν άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (conditional market authorization) αυτή την στιγμή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων:

 1. Comirnaty - COVID-19 mRNA vaccine (nucleoside-modified)
 2. COVID-19 Vaccine Moderna

Περισσότερες πληροφορίες: European Medicines Agency - Treatments and vaccines for COVID-19

Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine και Comirnaty (ονομασία εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση)

UpdateΣτις 11 Δεκεμβρίου 2020, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε την πρώτη άδεια έκτακτης ανάγκης για ένα εμβόλιο πρόληψης της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19) που οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την διανομή του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 στις Η.Π.Α.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 χορηγείται ενδομυϊκά (κατά προτίμηση στον δελτοειδή μυ) σε 2 δόσεις των 0.3 mL, με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων και όπως όλα τα εμβόλια ενδέχεται να μην παρέχει επαρκή προστασία σε όλους τους εμβολιασθέντες. Η λήψη και της δεύτερης δόση του ίδιου εμβολίου είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Η προστασία του εμβολίου μπορεί να μην είναι επαρκής έως και 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Comirnaty

Η χορήγηση του εμβολίου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε άτομα με:

 • Ιστορικό οποιασδήποτε αλλεργίας.
 • Εμπύρετο (ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο ή οξεία λοίμωξη. Η παρουσία ήπιας λοίμωξης και/ή πυρετού χαμηλού βαθμού δεν πρέπει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό).
 • Αιμορραγική διαταραχή ή λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων (όπως και με άλλες ενδομυϊκές ενέσεις, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία ή σε άτομα με θρομβοπενία ή οποιαδήποτε διαταραχή πήξης (όπως αιμοφιλία) επειδή μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία ή μώλωπες μετά από ενδομυϊκή χορήγηση σε αυτά τα άτομα).
 • Ανοσοκαταστολή ή λήψη ανοσακατασταλτικών φαρμάκων (τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο).
 • Εγκυμοσύνη ή επιθυμητή εγκυμοσύνη (τα διαθέσιμα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες δεν επαρκούν για την σύσταση του εμβολίου).
 • Θηλασμό (δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα αξιολόγησης των επιδράσεων του εμβολίου στο βρέφος που θηλάζει ή στην παραγωγή / απέκκριση γάλακτος).
 • Εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο COVID-19.

Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε:

 • Άτομα που εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά από προηγούμενη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.
 • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.*

* Το εμβόλιο Pfizer BioNTech COVID-19 περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστατικά: mRNA, lipids ((4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate), 2 [(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide, 1,2-Distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine, and cholesterol), potassium chloride, monobasic potassium phosphate, sodium chloride, dibasic sodium phosphate dihydrate, and sucrose.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 έχει δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές περίπου 20.000 ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την νόσο COVID-19 μετά από 2 δόσεις που δίνονται σε μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων. Η διάρκεια προστασίας από την νόσο COVID-19 είναι προς το παρόν άγνωστη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο σημείο της ένεσης (84.1%).
 • Κόπωση (62.9%).
 • Κεφαλαλγία (55.1%).
 • Μυαλγίες (38.3%).
 • Ρίγη (31.9%).
 • Αρθραλγίες (23.6%).
 • Πυρετό (14.2%). Παρατηρήθηκε υψηλότερη συχνότητα πυρεξίας μετά τη 2η δόση.
 • Οίδημα (πρήξιμο) (10.5%) και ερυθρότητα (9.5%) στο σημείο της ένεσης.
 • Ναυτία (1.1%).
 • Αδιαθεσία (0.5%).
 • Διόγκωση λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια) (0.3%).
 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση**. Υπάρχει μικρή πιθανότητα το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση που συνήθως εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα μετά τη λήψη της δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19. Τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Δύσπνοια.
  • Οίδημα (πρήξιμο) προσώπου και λαιμού.
  • Ταχυκαρδία.
  • Εμφάνιση εξανθήματος σε όλο το σώμα.
  • Ζάλη και αδυναμία.
 • Όχι συχνά: αϋπνία, κνησμός στο σημείο της ένεσης
 • Σπάνια: οξεία περιφερική παράλυση του προσωπικού νεύρου (παράλυση τύπου Bell). Καθ 'όλη την περίοδο παρακολούθησης της ασφάλειας του εμβολίου μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε οξεία περιφερική παράλυση του του προσωπικού νεύρου από τέσσερις συμμετέχοντες στην ομάδα εμβολίων COVID-19 mRNA. Η έναρξή της ήταν η ημέρα 37 μετά τη 1η δόση (ο συμμετέχων δεν έλαβε τη 2η δόση) και οι ημέρες 3, 9 και 48 μετά τη 2η δόση. Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις οξείας περιφερικής παράλυσης του προσωπικού νεύρου στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να μην είναι όλες οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Ενδέχεται να εμφανιστούν σοβαρές και απροσδόκητες παρενέργειες. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 μελετάται ακόμη σε κλινικές δοκιμές. Κατά τη διάρκεια των μελετών δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε μελέτες γονοτοξικότητας ούτε καρκινογένεσης. Τα συστατικά του εμβολίου (λιπίδια και mRNA) δεν αναμένεται να έχουν γονοτοξικό δυναμικό.

** Κατάλληλη ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση άμεσων αλλεργικών αντιδράσεων πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη σε περίπτωση που εμφανιστεί οξεία αναφυλακτική αντίδραση μετά τη χορήγηση του εμβολίου.Συνιστάται στενή παρακολούθηση για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Δεν πρέπει να χορηγείται δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους έχουν υποστεί αναφυλαξία στην πρώτη δόση.

 

Download Emergency Use Authorization (EUA) Fact Sheet for Healthcare Providers Administering Vaccines including the Full EUA Prescribing Information

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το COMIRNATY επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.comirnatyglobal.com

 

Πηγή: U.S. Food and Drug Administration - Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine

# Για επαγγελματίες υγείας: Τμήμα ιατρικής ενημέρωσης της Pfizer

 

Moderna COVID-19 Vaccine και COVID-19 Vaccine Moderna (ονομασία εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση)

UpdateΣτις 18 Δεκεμβρίου 2020, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε την άδεια έκτακτης ανάγκης για το δεύτερο εμβόλιο πρόληψης της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19) που οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την διανομή του εμβολίου Moderna COVID-19 Vaccine COVID-19 στις Η.Π.Α.

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 Vaccine χορηγείται ενδομυϊκά (κατά προτίμηση στον δελτοειδή μυ) σε 2 δόσεις των 0.5 mL με μεσοδιάστημα 28 ημερών και όπως όλα τα εμβόλια ενδέχεται να μην παρέχει επαρκή προστασία σε όλους τους εμβολιασθέντες. Η λήψη και της δεύτερης δόση του ίδιου εμβολίου είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Η χορήγηση του εμβολίου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε άτομα με:

 • Ιστορικό οποιασδήποτε αλλεργίας.
 • Εμπύρετο.
 • Αιμορραγική διαταραχή ή λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
 • Ανοσοκαταστολή ή λήψη ανοσακατασταλτικών φαρμάκων.
 • Εγκυμοσύνη ή επιθυμητή εγκυμοσύνη.
 • Θηλασμό.
 • Εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο COVID-19.

Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε:

 • Άτομα που εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά από προηγούμενη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.
 • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.*

* Το εμβόλιο Moderna COVID-19 Vaccine περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστατικά: messenger ribonucleic acid (mRNA), lipids (SM-102, polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], cholesterol, and 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC]), tromethamine, tromethamine hydrochloride, acetic acid, sodium acetate, and sucrose.

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 Vaccine έχει δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές περίπου 15.400 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την νόσο COVID-19 μετά από 2 δόσεις που δίνονται σε μεσοδιάστημα 1 μηνός. Η διάρκεια προστασίας από την νόσο COVID-19 είναι προς το παρόν άγνωστη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί με το εμβόλιο Moderna COVID-19 Vaccine περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο σημείο της ένεσης.
 • Κόπωση.
 • Κεφαλαλγία.
 • Μυαλγίες.
 • Ρίγη.
 • Αρθραλγίες.
 • Πυρετό.
 • Οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Ευαισθησία και διόγκωση των λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια) του ίδιου με την ένεση βραχίονα.
 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση**. Υπάρχει μικρή πιθανότητα το εμβόλιο Moderna COVID-19 να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση που συνήθως εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα μετά τη λήψη της δόσης του εμβολίου Moderna COVID-19. Τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Δύσπνοια.
  • Οίδημα (πρήξιμο) προσώπου και λαιμού.
  • Ταχυκαρδία.
  • Εμφάνιση εξανθήματος σε όλο το σώμα.
  • Ζάλη και αδυναμία.

Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να μην είναι όλες οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Ενδέχεται να εμφανιστούν σοβαρές και απροσδόκητες παρενέργειες. Το εμβόλιο Moderna COVID-19 μελετάται ακόμη σε κλινικές δοκιμές.

** Κατάλληλη ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση άμεσων αλλεργικών αντιδράσεων πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη σε περίπτωση που εμφανιστεί οξεία αναφυλακτική αντίδραση μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Συνιστάται στενή παρακολούθηση για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Δεν πρέπει να χορηγείται δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους έχουν υποστεί αναφυλαξία στην πρώτη δόση.

 

Πηγή: U.S. Food and Drug Administration - Moderna COVID-19 Vaccine

 

updateΣτις 21/12/20 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωμοδοτεί υπέρ της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους (conditional market authorization) στο εμβόλιο Comirnaty - εµβόλιο mRNA COVID-19 (τροποποιηµένων νουκλεοσιδίων) (Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine στις ΗΠΑ) για την ενεργητική ανοσοποίηση για την πρόληψη της COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω (κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης της πανδημίας, το COMIRNATY - εµβόλιο mRNA COVID-19 (τροποποιημένων νουκλεοσιδίων) µπορεί επίσης να διανεμηθεί σε συσκευασία µε το όνοµα Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine.

 

updateΣτις 06/01/21 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωμοδοτεί υπέρ της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους (conditional market authorization) στο εμβόλιο COVID-19 Vaccine Moderna, για την πρόληψη της COVID-19 σε άτομα άνω των 18 ετών.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Comirnaty - COVID-19 mRNA vaccine (nucleoside-modified)

Κάντε λήψη της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος Comirnaty κάνοντας κλικ εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες: COVID-19 Vaccine Moderna

Κάντε λήψη της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος COVID-19 Vaccine Moderna κάνοντας κλικ εδώ (σύντομα).

 

Έντυπο συναίνεσης και ερωτηματολόγιο για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 (από το υπουργείο υγείας)

new elΣύντομο ερωτηματολόγιο πριν τον εμβολιασμό ενηλίκων που κάθε πολίτης καλείται να απαντήσει γραπτώς προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του μετά από ραντεβού (κάντε λήψη εδώ).

new elΣυγκατάθεση εμβολιασμού μετά από ενημέρωση για πολίτες μη δυνάμενους να παράσχουν προφορική συγκατάθεση (κάντε λήψη εδώ).

 

black triangleΑυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα υπόκεινται σε πρόσθετη παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τη γρήγορη αναγνώριση νέων πληροφοριών ασφαλείας. Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να αναφέρουν τυχόν υποψίες ανεπιθύμητων ενεργειών.

Κίτρινη κάρτα

Περισσότερες πληροφορίες:

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση