Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας;

 • Ο έρπητας ζωστήρας είναι μία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και τη περιοχή του δέρματος που καταλήγουν.
 • Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμευλογιά. Συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα άνω των 60 ετών.
 • Μετά την ανεμευλογιά, ο ιός δεν εκριζώνεται από το σώμα σας, αλλά παραμένει στο νευρικό σύστημα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Έρπητας ζωστήραςΈρπητας ζωστήρας

 • Το 95% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν περάσει ανεμευλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα μέσα στον οργανισμό τους και μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο.
 • Η πιθανότητα εμφάνισης έρπητα ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται μετά την ηλικία των 60, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος με την αύξηση της ηλικίας.
 • Έχετε 1 στις 4 πιθανότητες να πάθετε έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή της ζωής σας. Ειδικότερα για άτομα με χρόνια συνοδό νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) η πιθανότητα εμφάνισης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται σημαντικά.
 • Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σοβαρός θα είναι ο έρπητας ζωστήρας.
 • Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος του σώματος, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από τον οφθαλμό. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 • Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόμη και απαλά ερεθίσματα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πόνο. Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.
 • Ο πόνος κατά την οξεία φάση του έρπητα ζωστήρα (κατά την ύπαρξη του εξανθήματος) διαρκεί κατά μέσο όρο 2-6 εβδομάδες και συνήθως, ο πόνος από έρπητα ζωστήρα σταματά μετά την επούλωση του εξανθήματος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα βιώνουν μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Όπως και με τον έρπητα ζωστήρα, ο κίνδυνος ανάπτυξης μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.
 • Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων. Η πλειοψηφία των πασχόντων δηλώνουν ότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και διαταράσσεται μέχρι και ο ύπνος τους, η εργασία και η κοινωνική ζωή τους.
 • Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη βλάβη αφού το 10-20% των περιστατικών έρπητα ζωστήρα επηρεάζει τον οφθαλμό, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή σπανίως και σε τύφλωση στο προσβεβλημένο οφθαλμό.
 • Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής στην προσβεβλημένη πλευρά του σώματος, λοίμωξη του δέρματος, μόνιμες ουλές ή ακόμα πιο σπάνια, περιφερική κινητική νευροπάθεια (βλάβη σε νεύρο που ελέγχει την κίνηση).
 • Δεν μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα ή ανεμευλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από επανενεργοποίηση του δικού σας ιού της ανεμευλογιάς που είναι ήδη μέσα σας. Η έκθεση σε κάποιον με ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει καμία επίδραση σε αυτή την επανενεργοποίηση. Ωστόσο, για όσο χρόνο είναι παρούσες οι φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα, είναι δυνατό να μεταδώσετε την ανεμευλογιά σε άτομα που δεν την είχαν ποτέ.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει διάφορα θεραπευτικά σχήματα ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα, καθώς και παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα. Οι θεραπείες μπορεί να ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Για να είναι αποτελεσματική μια αντιική θεραπεία έναντι του έρπητα ζωστήρα, πρέπει να ξεκινήσει όχι αργότερα από 72 ώρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
 • Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στα άτομα 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.
 • Όπως με κάθε εμβόλιο, το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα ενδέχεται να μην προστατεύσει πλήρως όλους όσους κάνουν το εμβόλιο. Συζητήστε με τον ιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας για την πρόληψη/εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.erpiszostir.gr

Πηγή:

 • Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση