Τι είναι ο προδιαβήτης;

Οι φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης (σακχάρου) νηστείας (δηλαδή της μέτρησης μετά από τουλάχιστον 8ωρη ολονυκτία αποχή από πρόσληψη τροφής) είναι <100 mg/dl, ενώ οι τιμές ≥126 mg/dl θέτουν τα όρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη.

ΠροδιαβήτηςΤα άτομα που έχουν τιμές γλυκόζης νηστείας πλάσματος μεταξύ 100 και 125 mg/dl έχουν διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (Impaired Fasting Glucose, IFG).

Τα άτομα με τιμές γλυκόζης πλάσματος ≥140 mg/dl και <200 mg/dl, 2 ώρες μετά από τη λήψη γλυκόζης 75g κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ανοχής στη γλυκόζη και τιμές γλυκόζης νηστείας πλάσματος <126 mg/dl, θεωρούνται ότι έχουν διαταραγμένη (παθολογική) ανοχή στη γλυκόζη (Impaired Glucose Tolerance,IGT).

Τόσο τα άτομα με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (IFG) όσο και διαταραγμένη (παθολογική) ανοχή στη γλυκόζη (IGT) χαρακτηρίζονται ότι έχουν προδιαβήτη (prediabetes).

Τα άτομα που έχουν προδιαβήτη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στο μέλλον. Σχεδόν το 25% των ατόμων με IFG ή IGT θα εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη στα επόμενα 3‐5 χρόνια.

Τα άτομα με προδιαβήτη πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που πρέπει να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση. Παράλληλα πρέπει να γίνει μια επιθετική προσέγγιση σε τυχόν συνυπάρχουσες καταστάσεις όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία. Κανένα φάρμακο σήμερα δεν έχει ένδειξη για την πρόληψη του διαβήτη.

 

Διαβάστε επίσης: Διαγνωστικά κριτήρια σακχαρώδη διαβήτη.

Σχετικά άρθρα