Πανδημία γρίπης

Στις 11 Ιουλίου 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τη νέα γρίπη στην ανώτατη κατηγορία 6, που αντιστοιχεί σε πανδημία, την πρώτη μετά το 1968.

Το υπεύθυνο πανδημικό στέλεχος της γρίπης (ο ιός της νέας γρίπης Α Η1Ν1) σε σύγκριση με τον ιό της εποχιακής γρίπης παρουσιάζει μεγαλύτερη παθογένεια, πιο εύκολη διασπορά στο κατώτερο αναπνευστικό (τραχεία, βρόγχους, βροχιόλια) και απομονώνεται και από την εντερική οδό.

Pandemic H1N1 2009 Flu VirusΟ πανδημικός ιός Α Η1Ν1 εξαπλώθηκε γρήγορα και είναι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Η πανδημία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επιμείνει τους επόμενους μήνες καθώς ο ιός συνεχίζει να μετακινείται μέσω των ευαίσθητων πληθυσμών.

Οι ηλικίες που πλήττονται από την πανδημία είναι γενικά οι μικρότερες. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται όσο και για τον αριθμό των ατόμων που αναπτύσσουν βαριά ή θανατηφόρο νόσο.

Στην πιο βαριά μορφή της η νέα γρίπη σε αντίθεση με την εποχιακή γρίπη, πλήττει τα νέα και κατά τα άλλα υγιή άτομα προκαλώντας βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Η επιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτάται από την παροχή εξαιρετικά εξειδικευμένης και απαιτητικής φροντίδας στην εντατική, συνήθως με μακρόχρονη και δαπανηρή νοσηλεία που επιβαρύνει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας.

Έως σήμερα, τα πιο βαριά περιστατικά και οι θάνατοι έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, ενώ οι θάνατοι στους ηλικιωμένους είναι σχετικά σπάνιοι. Αυτή η ηλικιακή κατανομή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την εποχική γρίπη, κατά την οποία περίπου 90% των βαριών και θανατηφόρων περιστατικών παρατηρούνται σε άτομα 65 ετών και άνω.

Ο ΠΟΥ στηριζόμενος στην παρακολούθηση των εξάρσεων της νέας γρίπης σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμβουλεύει τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου να ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα της πανδημίας γρίπης και τις χώρες στις εύκρατες περιοχές του νότιου ημισφαιρίου να παραμείνουν σε εγρήγορση γιατί είναι πιθανό να υπάρξουν τοπικά «θερμά σημεία» στα οποία μπορεί να συνεχιστεί η αυξανόμενη μετάδοση του ιού, ακόμη και όταν η πανδημία έχει φθάσει στην αιχμή της σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη και αν συνεχιστεί το σημερινό μοντέλο της ήπιας νόσου, μεγάλες ομάδες ατόμων σε όλες τις χώρες παραμένουν ευαίσθητες στη λοίμωξη και οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διάρκεια του δεύτερου κύματος θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, καθώς θα μολύνονται μεγάλοι αριθμοί ατόμων.

Σχετικά άρθρα

ΚΕΘΕΑ

Κάπνισμα