Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας χαμηλές δόσεις ασπιρίνης (75-162 mg/ημέρα) σαν μέτρο πρωτογενούς πρόληψης* θα πρέπει να λαμβάνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 που εμφανίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (10-ετή κίνδυνο >10%), δηλαδή οι άνδρες >50 ετών ή γυναίκες >60 χρόνια που έχουν τουλάχιστον ένα επιπλέον σημαντικό παράγοντα κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, ή λευκωματουρία).

Καρδιαγγειακή νόσος και σακχαρώδης διαβήτηςΠροληπτική χορήγηση ασπιρίνης δεν συνιστάται σε ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη και έχουν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο <5%), όπως οι άνδρες <50 ετών και οι γυναίκες <60 ετών, χωρίς σημαντικούς επιπλέον παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου), δεδομένου ότι η πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ασπιρίνης (π.χ αιμορραγία πεπτικού) να μην αντισταθμίζονται από τα πιθανά οφέλη της.

Η χορήγηση ασπιρίνης σε άλλες ηλικιακές ομάδες με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ 10ετής κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου 5-10%), απαιτεί επιπλέον κλινική τεκμηρίωση.

Η θεραπεία με ασπιρίνη (75-162 mg/ημέρα) σαν μέτρο δευτερογενούς πρόληψης σε άτομα με διαβήτη και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είναι ενδεδειγμένη.

Σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και τεκμηριωμένη αλλεργία στην ασπιρίνη, συνιστάτε η χορήγηση κλοπιδογρέλης (75mg/ημέρα). Η συνδυασμένη θεραπεία με ασπιρίνη (75-162 mg/ημέρα) και κλοπιδογρέλη (75 mg /ημέρα) μπορεί να χορηγηθεί μέχρι και ένα έτος μετά οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (πχ έμφραγμα).

 

*Πρωτογενής πρόληψη: εφαρμοζόμενα μέτρα που έχουν ως στόχο την εξουδετέρωση των αιτιολογικών παραγόντων ορισμένων παθήσεων, ώστε να μην επιτραπεί η κλινική εκδήλωση και η εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, των κλινικών σημείων και των εργαστηριακών ευρημάτων των παθήσεων αυτών (εδώ αναφερόμαστε στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α).

Δευτερογενής πρόληψη: μέτρα, που εφαρμόζονται όταν έχουν ξεκινήσει οι νοσογόνοι παθογενετικοί μηχανισμοί, και στοχεύει πρώτον, στην προσυμπτωματική διάγνωση, δηλ. στη διάγνωση της νόσου πριν παρουσιάσει συμπτώματα, ή στη διάγνωση της πάθησης σε πρώιμο στάδιο, δεύτερον, στην καταστολή των παθογενετικών μηχανισμών και τρίτον, στη μη εμφάνιση των κλινικών εκδηλώσεων της πάθησης ή στον πλήρη έλεγχο και στην ύφεσή τους χωρίς να προκαλούνται λειτουργικές ή άλλες υπολειμματικές βλάβες.

 

Πηγή: American Diabetes Association - Standards of Medical Care in Diabetes 2011

On-line (en) υπολογισμός του 10 ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου (Heart Risk Calculator)(εδώ).

Προτείνετε αυτό το άρθρο

Προτείνετέ το στο FacebookΠροτείνετέ το στο Google PlusΠροτείνετέ το στο TwitterΠροτείνετέ το στο LinkedIn

Translate

sqenfrdeitptrorues

Παπαθανασίου Αναστάσιος - Ειδικός Παθολόγος
Κοραή 4, 454 44 Ιωάννινα

Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την Norton Internet Security Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την McAffe Internet Security