Φάρμακα

Έγκριση της βιλνταγλιπτίνης σε διαβητικούς με νεφρική ανεπάρκεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την βιλνταγλιπτίνη (vildagliptin - Galvus®) στη δόση των 50 mg, μια φορά την ημέρα, για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Η χρήση της βιλνταγλιπτίνης είναι ήδη εγκεκριμένη σε ασθενείς χωρίς ή με ήπια νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η νέα έγκριση διευρύνει τις επιλογές θεραπείας σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Τρισδιάστατη απεικόνιση του μορίου της βιλνταγλιπτίνηςΤρισδιάστατη απεικόνιση του μορίου της βιλνταγλιπτίνηςΗ έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα πολυκεντρικής, 24 εβδομάδων, τυχαιοποιημένης, διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης αξιολόγησης της ασφάλειας και της ανεκτικότητας στη βιλνταγλιπτίνη (50 mg ημερησίως) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
Η μελέτη έδειξε ότι η βιλνταγλιπτίνη είχε ένα προφίλ ασφάλειας παρόμοιο με το εικονικό φάρμακο σε αυτούς τους ασθενείς και οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου όταν προστέθηκε στην υπάρχουσα αντιδιαβητική αγωγή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιλνταγλιπτίνη ενδείκνυνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ως από του στόματος θεραπεία σε συνδυασμό με:

  • Μετφορμίνη, σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη μέγιστη ανεκτή δόση μονοθεραπείας με μετφορμίνη.
  • Σουλφονυλουρία, σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη μέγιστη ανεκτή δόση της σουλφονυλουρίας και για τους οποίους η μετφορμίνη δεν είναι κατάλληλη, λόγω αντενδείξεων ή δυσανεξίας.
  • Θειαζολιδινεδιόνη, σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο και για τους οποίους η χρήση μιας θειαζολιδινεδιόνης είναι κατάλληλη.

Η βιλνταγλιπτίνη είναι ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4 inhibitors). Τα φάρμακα αυτά δρουν αναστέλλοντας εκλεκτικά και αναστρέψιμα την δράση του ενζύμου διπεπτιδυλική πεπτιδάση 4, που διασπά τις ινκρετίνες (τις παραγόμενες ορμόνες που απελευθερώνεται από το έντερο μετά το γεύμα και διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας).

Σχετικά άρθρα