Φάρμακα

Βαρενικλίνη (Champix)

Η βαρενικλίνη (η δραστική ουσία που περιέχεται στο ιδιοσκεύασμα Champix®) χρησιμοποιείται σε ενήλικες ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος σε όσους το επιθυμούν.

Τρόπος δράσης της βαρενικλίνης:

Τα άτομα που καπνίζουν εθίζονται στη νικοτίνη, μία χημική ουσία που περιέχεται στον καπνό. Η νικοτίνη δρα στο νευρικό σύστημα, όπου συνδέεται με υποδοχείς και διεγείρει την απελευθέρωση ενός χημικού αγγελιοφόρου, της ντοπαμίνης, η οποία διεγείρει μεταξύ άλλων την ευχαρίστηση που προκαλεί το κάπνισμα. Η βαρενικλίνη, μπορεί να συνδεθεί με ορισμένους από αυτούς τους υποδοχείς, τους α4β2 νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλχολίνης. Όταν συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς, η βαρενικλίνη δρα με δύο τρόπους: ενεργεί όπως η νικοτίνη (μερικός αγωνιστής) και βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της έντονης επιθυμίας, αλλά, επίσης, δρα ενάντια στη νικοτίνη (ανταγωνιστής), αντικαθιστώντας την, μειώνοντας την ευχάριστη επίδραση του καπνίσματος.

ΒαρενικλίνηΒαρενικλίνηΚατά την διάρκεια μελετών διαπιστώθηκε υπεροχή της βαρενικλίνης ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος έναντι της βουπροπιόνης (ενός άλλου φαρμακευτικού βοηθήματος για την διακοπή του καπνίσματος) και του εικονικού φάρμακου. Το ποσοστό των ασθενών που δεν κάπνισαν καθόλου κατά τη διάρκεια των εβδομάδων 9-12 ήταν 44% με την βαρενικλίνη , 30% με τη βουπροπιόνη, και 18% με το εικονικό φάρμακο. Περισσότεροι ασθενείς παρέμειναν μη καπνιστές μετά τη θεραπεία με βαρενικλίνη σε σύγκριση με τη θεραπεία με το εικονικό φάρμακο: 40 εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου θεραπείας, το ποσοστό των ασθενών που παρέμεναν μη καπνιστές ήταν 23% για τα άτομα που είχαν ακολουθήσει θεραπεία με βαρενικλίνη, και 9% για όσους είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ασθενείς που έλαβαν βουπροπιόνη ήταν 16%.

Για την επιτυχία της αγωγής είναι απαραίτητο οι καπνιστές να επιθυμούν πραγματικά την διακοπή και παράλληλα να βρίσκονται υπό συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη από τον ιατρό τους.

Κατά την έναρξη της αγωγής οι καπνιστές πρέπει να ορίσουν μια ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος. Στη συνέχεια πρέπει να αρχίσουν την θεραπεία με το ιδιοσκεύασμα 1 με 2 εβδομάδες πριν από αυτήν την ημερομηνία. Η θεραπεία ξεκινάει με ένα δισκίο του 0,5 mg ημερησίως, για 3 ημέρες. Για τις επόμενες 4 ημέρες, ο ασθενής λαμβάνει ένα δισκίο του 0,5 mg δύο φορές ημερησίως Στη συνέχεια, ο ασθενής λαμβάνει ένα δισκίο του 1 mg δύο φορές ημερησίως μέχρι το τέλος της θεραπείας (12 εβδομάδες). Κατά την έναρξη της θεραπείας παρέχεται ειδικό πακέτο με τις σωστές ποσότητες και από τις δύο περιεκτικότητες δισκίων. Η δόση μπορεί να μειωθεί σε 0,5 mg δύο φορές ημερησίως, για τους ασθενείς που εμφανίζουν δυσανεξία στη δόση του 1 mg δύο φορές ημερησίως. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στους νεφρούς πρέπει να λαμβάνουν 1 mg άπαξ ημερησίως. Με την ολοκλήρωση των 12εβδομάδων, ο ιατρός μπορεί να επιλέξει τη συνέχιση της θεραπείας για 12 επιπλέον εβδομάδες στους ασθενείς που διέκοψαν το κάπνισμα ή να αποφασίσει την προοδευτική διακοπή του φαρμάκου (βαθμιαία μείωση).

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την βαρενικλίνη:

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι ναυτία (αδιαθεσία), αϋπνία (δυσκολία στον ύπνο), μη φυσιολογικά όνειρα και πονοκέφαλος και πιο σπάνια (σε περισσότερους από 1 στους 100 ασθενείς) εμφανίζονται αυξημένη όρεξη, ξηροστομία, εμετοί, δυσκοιλιότητα. Επίσης κατά την διάρκεια της αγωγής παρατηρήθηκαν ψυχιατρικής φύσεως παρενέργειες, αφού αρκετοί που το έλαβαν διαμαρτυρήθηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμη και για τάσεις αυτοκτονίας και γι αυτό τον λόγο σε περίπτωση εμφάνισης παρόμοιων συμπτωμάτων συνιστάται διακοπή του φαρμάκου και επικοινωνία με τον ιατρό σας.

Η βαρενικλίνη επίσης δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που μπορεί να είναι υπερευαίσθητα (αλλεργικά) στη βαρενικλίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά του φαρμάκου.

 

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ)

Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε την περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος του φαρμάκου πιέζοντας εδώ.

Διαβάστε επίσης: Βαρενικλίνη (Champix) και καρδιαγγειακά επεισόδια

Αξιολόγηση Χρήστη: 2 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι οδηγίες χρήσης και οι περιλήψεις των χαρακτηριστικών των προϊόντων (SPC) των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: erx.gr

Αναζήτηση