Εξέταση κοπράνων για την ανίχνευση αίματος

Τεστ ανίχνευσης χρόνιας λανθάνουσας (μικροσκοπικής) απώλειας αίματος στα κόπρανα (Slide test for fecal occult blood)

Η εξέταση των κοπράνων για ανίχνευση αίματος γίνεται για να διαπιστωθεί η χρόνια λανθάνουσα (μικροσκοπική – μη ορατή με γυμνό μάτι) απώλεια αίματος από το πεπτικό σύστημα (Fecal Occult Blood) η οποία δημιουργεί αρνητικό ισοζύγιο σιδήρου στον οργανισμό με κύριο επακόλουθο την προοδευτικά επιδεινούμενη σιδηροπενική αναιμία και μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή νόσο του πεπτικού συστήματος.

Η εξέταση γίνεται με την βοήθεια ενός άχρωμου αντιδραστηρίου της γουαγιακόλης (guaiac), που χρωματίζεται όταν αναμιχθεί με υλικό που περιέχει υπεροξειδάση, όπως είναι η αίμη (της αιμοσφαιρίνης του αίματος) και το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Λόγω της μη ειδικότητας της αντίδρασης, τροφές και φάρμακα που περιέχουν οξειδωτικές ουσίες, μπορούν να δώσουν ψευδώς θετική ή αρνητική αντίδραση γουαγιακόλης και για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η παρακάτω διαιτητική προετοιμασία πριν την εξέταση.

Τέστ ανίχνευσης χρόνιας λανθάνουσας απώλειας αίματος στα κόπρανα

Προτεινόμενη δίαιτα κατά την διάρκεια της περιόδου της εξέτασης:

Προτείνεται μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την ημέρα της εξέτασης η οποία να περιέχει:

  • Λαχανικά: ωμά και μαγειρεμένα.
  • Φρούτα: δαμάσκηνα, σταφύλια, μήλα.
  • Πιτυρούχα: δημητριακά, ψωμί.

Μην τρώτε όποιο από τα προτεινόμενα δεν είναι ανεκτό από τον οργανισμό σας.

Μην τρώτε:

  • Κρέας (ειδικά μισοψημένο) και ψάρι.
  • Ραπανάκια, γογγύλια, μπρόκολα, ανθοκράμβη, λάχανο, εσπεριδοειδή.

Μην παίρνετε:

  • Ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Σίδηρο.
  • Βιταμίνη C.
  • Σιμετιδίνη ή αντιόξινα.

Μικροποσότητες κόκκινου αίματος από αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού, την εμμηνορρυσία καθώς και αίμα στα ούρα, μπορούν να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Νεώτερες δοκιμασίες, όπως η ανοσοχημική ανίχνευση αίμης (immunochemical FOBT) εξαλείφουν τα μειονεκτήματα της δοκιμασίας γουαγιακόλης και δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Η εξέταση λόγω της ευκολίας εκτέλεσης και του χαμηλού κόστους προτείνεται για ετήσιο έλεγχο από τα εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου (National Bowel Cancer Screening Program) πολλών χωρών. Έτοιμα τεστ μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα φαρμακεία.

IQ Home Test Παθήσεων Παχέος Εντέρου

Πρόκειται για μια νέα καινοτόμου τεχνολογίας εξέταση, για χρήση κατ΄οίκον, ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα που βασίζεται σε σύστημα διαγνωστικού φύλλου εμποτισμένου με υπεροξείδιο και τετραμεθυλοβενζιδίνη (ΤΜΒ) το οποίο καταργεί την ανάγκη συλλογής δείγματος κοπράνων και εργαστηριακού ελέγχου αυτών.IQ Home Test Παθήσεων Παχέος Εντέρου

Ο θετικός έλεγχος συνίσταται από έναν οξειδωτικό παράγοντα (διχλωροϊσοκυανουρικό νάτριο). Το δείγμα για την εκτέλεση του τεστ είναι τα κόπρανα που δεν απαιτούν συλλογή ή ειδικό χειρισμό για την εκτέλεση του τεστ. Για να αυξηθεί η πιθανότητα ανίχνευσης αίματος, ειδικά στην περίπτωση γαστρεντερικής αιμορραγίας σε διαλείπουσα βάση το τεστ πρέπει να πραγματοποιείται σε τρεις διαδοχικές κενώσεις. Ο έλεγχος τριών διαδοχικών κενώσεων του εντέρου θα έχει περισσότερες πιθανότητες εντοπισμού τυχόν αιμορραγίας στην κατώτερη πεπτική οδό.

Το τεστ δεν έχει περιορισμούς στη διατροφή (κατανάλωση ωμού κρέατος και βιταμίνης C δεν επηρεάζουν το τεστ). Συνιστάται ωστόσο να ακολουθηθεί μια φυσιολογική διατροφή η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, (όπως πίτουρο και δημητριακά ολικής άλεσης) για δύο ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτή η διατροφή θα προσδώσει καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ λόγω της προσθήκης άπεπτου υλικού θα βοηθήσει στην αποκάλυψη καταστάσεων όπως είναι οι σιωπηλές βλάβες οι οποίες αιμορραγούν σε διαλείπουσα βάση.

Ορισμένα από τα γνωστά φάρμακα που προκαλούν ή επηρεάζουν την γαστρεντερική αιμορραγία όπως η ασπιρίνη, τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα κορτικοστεροειδή και άλλα όπως π.χ. η ρεσερπίνη, η διπυριδαμόλη, δύνανται να προκαλέσουν θετικά αποτελέσματα. Η χρήση αλοιφών στο ορθό πρέπει επίσης να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της περιόδου εκτέλεσης του τεστ. Τυχόν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σιδήρου επίσης ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Το τεστ δεν πρέπει να εκτελείται κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, κατά τις περιόδους που οι αιμορροΐδες αιμορραγούν ή ο/η ασθενής υποφέρει από δυσκοιλιότητα προς αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρχουν ούρα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του τεστ γιατί οι μεγάλες ποσότητες ούρων ενδέχεται να καταστήσουν τα αποτελέσματα δυσδιάκριτα.

Η εκτέλεση του τεστ που πωλείται στα φαρμακεία είναι απλή. Μετά από κένωση του εντέρου, ρίπτεται ένα διαγνωστικό φύλλο στην επιφάνεια του νερού της λεκάνης της τουαλέτας. Εάν το δείγμα κοπράνων περιέχει μη φυσιολογικά επίπεδα αίματος, θα εμφανιστεί ένας κυανοπράσινος σταυρός. Τα αρνητικά αποτελέσματα δηλώνονται από την απουσία χρώματος.

Το θετικό αποτέλεσμα του τεστ δε σημαίνει υποχρεωτικά καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού και άλλες παθήσεις του πεπτικού σωλήνα όπως οι πολύποδες, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου κ.α. μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια μη ορατού αίματος στα κόπρανα, ωστόσο υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια γαστρεντερική πάθηση και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Για να κατεβάσετε τις οδηγίες χρήσης κάντε κλικ εδώ.

Σχετικά άρθρα