Προετοιμασία για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις

Στα πλαίσια του τσεκάπ υποβαλλόμαστε σε εξετάσεις αίματος και ούρων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε απορίες σχετικές με την προετοιμασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε εσφαλμένα αποτελέσματα.

Αν και όλες οι εξετάσεις αίματος δε απαιτούν ειδική προετοιμασία, ακολουθήστε την παρακάτω προτεινόμενη προετοιμασία για τις πιο συχνές αιματολογικές εξετάσεις:Αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις

  • Η γενική εξέταση αίματος (αιματοκρίτης, λευκά αιμοσφαίρια) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.

  • Η μέτρηση του σακχάρου (γλυκόζης) απαιτεί να είμαστε το πρωί της αιμοληψίας νηστικοί για τουλάχιστον 12 ώρες.

  • Η μέτρηση των λιπιδίων και της χοληστερίνης απαιτεί αποχή από διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τουλάχιστον για ένα με δυο 24ωρα πριν την αιμοληψία.

  • Η μέτρηση του ουρικού οξέος απαιτεί την αποχή από τρόφιμα πλούσια σε ουρικό (θαλασσινά, μικρά ζώα κλπ) επίσης για ένα με δύο 24ωρα.

  • Η υπερβολική λήψη κρέατος και η μειωμένη λήψη ύδατος ανεβάζουν επίσης και την τιμή της ουρίας (γεγονός που κλινικά δεν έχει επίπτωση, εφόσον πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης της νεφρικής λειτουργίας είναι η κρεατινίνη).

  • Αποφύγετε την λήψη οινοπνευματωδών ποτών την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης γιατί μπορούν να επηρεαστούν οι βιοχημικές εξετάσεις ελέγχου της ηπατικής λειτουργίας {τρανσαμινάσες (ALT, AST, γGT)}.

  • Η γενική εξέταση ούρων απαιτεί την συλλογή των πρώτων πρωϊνών ούρων σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες.

  • H αιμοληψία για διερεύνηση της θυρεοειδικής λειτουργίας μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Σε ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδούς, συνιστάται να πραγματοποιηθεί η λήψη του αίματος πριν από τη λήψη του φαρμάκου. Θα πρέπει να αναφερθεί η πρόσφατη επαφή με ιώδιο (βάμμα ιωδίου, Betadine κ.α) γιατί ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

  • Η μέτρηση των επίπεδων διάφορων φαρμάκων (θεραπευτικά επίπεδα) που λαμβάνει ο ασθενής, είναι προτιμητέα να γίνεται τις πρωινές ώρες, αφού έχει παραλειφθεί η αγωγή, την οποία και λαμβάνει μετά την αιμοληψία.

  • Η μέτρηση της κορτιζόλης του αίματος συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (7:00πμ - 8:00πμ) και είναι επιθυμητή η πρωινή νηστεία.

  • Η μέτρηση της ινσουλίνης και του C-πεπτιδίου, πραγματοποιείται τις πρώτες πρωϊνές ώρες μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία. Η μέτρηση μπορεί να επαναληφθεί μετά από φόρτιση με γλυκόζη σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

  • Η μέτρηση της ρενίνης και της αλδοστερόνης γίνεται σε κατακεκλυμένη θέση σε ηρεμία και ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει την αντιυπερτασική αγωγή για 1-2 εβδομάδες πριν την εξέταση και να ακολουθεί δίαιτα με κανονική πρόσληψη άλατος (χωρίς περιορισμό).

  • Για την μέτρηση της προλακτίνης, απαιτείται η αιμοληψία να γίνεται τουλάχιστον 2 ώρες μετά την αφύπνιση και να υπάρχει αποφυγή stress.

  • Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) για την πιστοποίηση εγκυμοσύνης (τεστ κυήσεως), πρέπει να γίνεται για τον αποκλεισμό ψευδών αποτελεσμάτων μετά την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου.

Ενημερώστε τον ιατρό σας πριν την εξέταση, στην περίπτωση που λαμβάνετε κάποιο φάρμακο, ακόμα και μη φαρμακευτικά προϊόντα (πχ βότανα, συμπληρώματα, βιταμίνες κ.α.) γιατί μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, να οδηγήσουν σε εσφαλμένες διαγνώσεις και σε πολυδάπανες και χρονοβόρες συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Σχετικά άρθρα

Ινσουλίνη ορού

Αλδοστερόνη