Εμβόλιο ανεμευλογιάς

Η ανεμευλογιά (Varicella) είναι μια κοινή και άκρως μεταδοτική ιογενής παιδική νόσος που μπορεί να εξελιχτεί, αν και συνήθως είναι ήπια, σε βρέφη και σε ενήλικες σε σοβαρή και χαρακτηρίζεται από γενικευμένο φυσαλιδώδες, κνησμώδες εξάνθημα, καταβολή και πυρετό. Ο υπεύθυνος ιός της ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (Varicella zoster virus - VZV) μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, αερογενώς ή με σταγονίδια και εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος ασθενών ή εκκρίσεις από τις δερματικές βλάβες ατόμων με ανεμευλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Επίσης μεταδίδεται με έμμεση επαφή μέσω αντικειμένων μολυσμένων από εκκρίσεις των βλεννογόνων ή των δερματικών βλαβών προσβεβλημένων ατόμων. Ως επιπλοκές της νόσου αναφέρονται η σοβαρή δερματική λοίμωξη λόγω δευτεροπαθούς βακτηριακής λοίμωξης από κοινά μικρόβια (σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο), οι μόνιμες ουλές, η ιογενής πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και θάνατος σε ακραίες περιπτώσεις.

Ο ιός της ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήραΤο πρώτο εμβόλιο ανεμευλογιάς {Varicella Vaccine (Var)} παρασκευάστηκε στην Ιαπωνία το 1974 από ζώντα εξασθενημένο ιό, με διαδοχικές ανακαλλιέργειες και επεξεργασία του φυσικού ιού. Το 1988 ακολουθεί ευρεία χρήση του εμβολίου σε Ιαπωνία και Κορέα και το 1995 ενσωματώνεται, στο βασικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών των ΗΠΑ σε βρέφη αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Ακολουθεί η έγκριση και κυκλοφορία του στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου, όμως, προς το παρόν δεν εφαρμόζεται υποχρεωτικά παρά μόνον σε επίνοσους ή ευπαθείς εφήβους και ενήλικες και σε επίνοσα άτομα μετά την έκθεση στον ιό. Στο διάστημα αυτό παρασκευάσθηκαν και άλλα εμβόλια ανεμευλογιάς που διαφέρουν στον αριθμό ανακαλλιεργειών του φυσικού ιού, την ισχύ και τους σταθεροποιητές, ενώ υπολογίζεται ότι παγκόσμια μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοσθεί πάνω από 50 εκατομμύρια δόσεων.

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών συνιστά δυο δόσεις εμβολίου ανεμευλογιάς (Var=ζων εξασθενημένο εμβόλιο) σ’ όλα τα παιδιά, με την 1η δόση να γίνεται στην ηλικία των 12-18 μηνών (κατά προτίμηση μετά το 15ο μήνα), αλλά και σ’οποιαδήποτε άλλη ηλικία εφόσον το άτομο δεν έχει νοσήσει και την 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση.

Το εμβόλιο συνιστάται επίσης σε έφηβους (ηλικίας 13 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας) και ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ανεμευλογιάς ή που δεν είχαν προσβληθεί από την ασθένεια. Άτομα σ' αυτήν την κατηγορία ηλικίας τα οποία δεν έχουν ιστορικό ανεμευλογιάς πρέπει να κάνουν εξέταση αίματος για να εξετασθεί η ανοσία τους. Πολλοί ενήλικοι που δεν έχουν ιστορικό ανεμευλογιάς έχουν όντως ανοσία. Τα παιδιά ηλικίας >13 ετών και οι ενήλικες χρειάζονται 2 δόσεις (των 0.5ml) εμβολίου, με μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδων υποδορίως στον δελτοειδή μυ.

Σε υγιείς εφήβους και ενήλικες (άνω των 13 ετών) χωρίς απόδειξη ανοσίας, ο εμβολιασμός τους εντός 3-5 ημερών από την έκθεση σε εξάνθημα ανεμευλογιάς είναι χρήσιμος στην πρόληψη ή τροποποίηση της νόσου.

Το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα που δεν έχουν ανοσία και ανήκουν σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου προσβολής από την ασθένεια όπως:

  • Υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης.
  • Εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι κέντρων παιδικής φροντίδας.
  • Γυναίκες που δεν έχουν ανοσία πριν την εγκυμοσύνη τους.
  • Γονείς νεαρών παιδιών που δεν έχουν ανοσία.
  • Άτομα στην οικογένεια που δεν έχουν ανοσία και έρχονται σε επαφή με άτομα ανασταλτικού ανοσιολογικού συστήματος.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 3 μηνών, πρέπει επίσης να χορηγείται σε έφηβους και ενήλικες με HIV-λοίμωξη και CD4+ Τ λεμφοκύτταρα ≥200 κύτταρα/mcL. Το εμβόλιο μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε ασθενείς με μειωμένη χυμική ανοσία και σε εκείνους που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών για πάνω από 2 εβδομάδες μπορούν να εμβολιασθούν ένα μήνα μετά τη διακοπή της θεραπείας. Ασθενείς με λευχαιμία, λέμφωμα, ή άλλες κακοήθειες στους οποίους η νόσος είναι σε ύφεση και δεν έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για τουλάχιστον 3 μήνες μπορούν επίσης να εμβολιαστούν.

Στις αντενδείξεις του εμβολίου αναφέρονται η κύηση και η γαλουχία, η συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια και η υπερευαισθησία σε αντιβιοτικά όπως η νεομυκίνη, ενώ συνιστάται να αποφεύγεται η επαφή των εμβολιασθέντων ατόμων με έγκυες γυναίκες ή με άτομα σε ανοσοκαταστολή.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι εμβολιασμός με μια δόση εμβολίου ανεμευλογιάς προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας (70%-90%) έναντι οποιασδήποτε μορφής ανεμευλογιάς και >90% έναντι σοβαρής νόσου, ενώ στην περίπτωση χορήγησης 2 δόσεων η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 98% και αγγίζει το 100% έναντι της σοβαρής ανεμευλογιάς.

Περίπου 15-20% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με μια δόση εμβολίου ανεμευλογιάς μπορούν να νοσήσουν από ανεμευλογιά αν εκτεθούν, αλλά η νόσος τους είναι συνήθως ήπια. Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν πολύ μικρότερη έκθυση εξανθήματος.

Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με δυο δόσεις εμβολίου ανεμευλογιάς έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ανεμευλογιά σε σχέση με άτομα που εμβολιάσθηκαν με μια δόση.

Ως "breakthrough" ανεμευλογιά ορίζεται κρούσμα του άγριου ιού ανεμευλογιάς που συμβαίνει σε άτομο 42 και περισσότερες ημέρες μετά τη διενέργεια εμβολιασμού και αφού προηγηθεί έκθεση στον άγριο ιό ανεμευλογιάς. Η "breakthrough" ανεμευλογιά απαντάται σε ποσοστό περίπου 15%-20% των εμβολιασμένων με μια δόση εμβολίου. Είναι συνήθως ήπια νόσος, ο πυρετός είναι χαμηλός ή απουσιάζει πλήρως, οι δερματικές βλάβες δεν ξεπερνούν τις 50 και η διάρκεια της νόσου είναι βραχύτερη σε σχέση με τη φυσική λοίμωξη. Σύμφωνα με μια μελέτη η συχνότητα της "breakthrough" ανεμευλογιάς μετά χορήγηση δυο δόσεων του εμβολίου είναι περίπου τρείς φορές χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που προκύπτει μετά χορήγηση δυο δόσεων του εμβολίου. Σε πιθανή περίπτωση "breakthrough" ανεμευλογιάς συνιστάται ιατρική εκτίμηση για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

 

Φαρμακευτικά προϊόντα: Varilrix® και Varivax®

Το τετραδύναμο Priorix-Tetra® εμβόλιο (ανεμευλογιάς μαζί με MMR) που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια ενδείκνυται για ενεργή ανοσοποίηση έναντι ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμευλογιάς (με ζώντες ιούς) σε παιδιά από την ηλικία των 11 μηνών μέχρι και 12 ετών σε δύο δόσεις (0,5 ml έκαστη) με διάστημα μεταξύ των δόσεων θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι μεταξύ 6 εβδομάδων και 3 μηνών.

Πηγή:

Σχετικά άρθρα

Έρπης ζωστήρας

Ανεμευλογιά