Εμβόλιο χολέρας

Εκτύπωση

Η χολέρα (Cholera) είναι μια λοιμώδης γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από εντεροτοξίνη που παράγουν τα στελέχη του βακτηρίου δονάκιο της χολέρας (Vibrio Cholera) και η οποία μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να προκαλέσει σοβαρή, ταχέως επιδεινούμενη αφυδάτωση και θάνατο. Η άμεση και επιθετική αναπλήρωση των υγρών και η υποστηρηκτική αγωγή μπορούν να προλάβουν την υψηλή θνητότητα που τη συνόδευε ανέκαθεν.

Η επιδημική χολέρα που παραμένει μέχρι σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στους πληθυσμούς χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου που ζουν σε κακές υγειονομικές συνθήκες, μεταδίδεται με μολυσμένο νερό, με μολυσμένα ψάρια ή θαλασσινά και από άτομο σε άτομο (σπανίως σε επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια επιδημιών).

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη που επισκέπτεται ενδημικές περιοχές εκτιμάται ότι είναι 0,01 - 0,001%. Πρακτικά όμως, ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη που τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, είναι ελάχιστος.

Το εμβόλιο της χολέρας (Cholera vaccine) ενδείκνυται σε ταξιδιώτες:

Οι ταξιδιώτες που ακολουθούν τα συνήθη τουριστικά προγράμματα και τηρούν τα προληπτικά μέτρα για τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Περιοχές με εκδήλωση επιδημίας χολέρας κατά την περίοδο 2010 -2011

Eμβόλια χολέρας:

Καλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να έχουν τα δύο νεότερα εμβόλια:

1. Νεκρό ολοκυτταρικό από του στόματος εμβόλιο (Dukoral, Active Biotec ABSweden και Mutacol, Berna-Switzerland): κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

2. Ζων από του στόματος εμβόλιο: δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Το νεκρό ολοκυτταρικό από του στόματος εμβόλιο (KWC, Dukoral) περιέχει νεκρό στέλεχος V. cholerae O1 και υποομάδα Β της χολερινικής τοξίνης που παράγεται με γενετικό ανασυνδυασμό. Το εμβόλιο προσφέρει προστασία για 2 χρόνια. Αναφέρεται 85%-90% αποτελεσματικότητα για πρόληψη της χολέρας στους πρώτους 6 μήνες και < 50% μετά από 1 χρόνο.

Αντενδείξεις:

Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο εμβόλιο, στη φορμαλδεΰδη ή σε κάποια από τα συστατικά του. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται κατά τη διάρκεια οξείας γαστρεντερίτιδας ή εμπύρετων νοσημάτων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Σπάνιες, ήπιες και μικρής διάρκειας (π.χ. ήπια διάρροια, ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος).

Αλληλεπιδράσεις με άλλα εμβόλια ή φάρμακα:

Η χορήγηση άλλων από του στόματος εμβολίων, φαρμάκων, καθώς επίσης τροφής και ύδατος πρέπει να αποφεύγεται 1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της χολέρας.

Αποτελεσματικότητα (ανοσολογική – επιδημιολογική):

Ο εμβολιασμός με το νεκρό ολοκυτταρικό εμβόλιο παρέχει προστασία για 3 έτη στους ενήλικες και για 6-12 μήνες στα παιδιά 2-5 ετών σύμφωνα με μελέτες. Στους ενήλικες και τα παιδιά >5 ετών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών είναι 85-90%, και έως το τέλος του πρώτου έτους μειώνεται στο 58%. Αναφέρεται επίσης 67% αποτελεσματικότητα τους 3 πρώτους μήνες για την πρόληψη διάρροιας των ταξιδιωτών από Εντεροτοξινογόνο E.Coli (ETEC).

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων ή στο γραφείο πληροφοριών ταξιδιωτικής ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): Τηλ:2105212193,194,195

Πηγή:

Ετικέτες: , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά