Αυτοεξέταση θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό.

Ο θυρεοειδής αδέναςΟ θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες την θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν τον ρυθμό του μεταβολισμού και επηρεάζουν την ανάπτυξη και το ρυθμό της λειτουργίας πολλών άλλων συστημάτων του οργανισμού και την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος.

Οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που αφορούν διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Αν και ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί ο θυρεοειδής είναι η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, η αυτοεξέταση στο σπίτι είναι ένα πρώτο καλό βήμα.

Ακολουθείστε τις οδηγίες:

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη ώστε να μπορείτε να βλέπετε τον λαιμό σας καθαρά. Εστιάστε στην περιοχή ανάμεσα στον κρικοειδή χόνδρο (μήλο του Αδάμ) και την κλείδα, όπου και βρίσκεται ο θυρεοειδής αδένας.

Ανασηκώστε το κεφάλι σας προ τα πίσω ώστε να μπορείτε να δείτε την περιοχή του αδένα καλύτερα.

Παρατηρείστε την περιοχή και αναζητήστε κάποια διόγκωση ή εξόγκωμα.

Πιείτε λίγο νερό. Ενώ το καταπίνετε, παρατηρείστε πάλι την συγκεκριμένη περιοχή και αναζητείστε κάτι ασυνήθιστο, όπως πχ ένα εξόγκωμα (όζο). Επαναλάβετε ξανά αρκετές φορές ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν έγινε αντιληπτό.

Ενώ καταπίνετε το νερό αγγίξτε με τα δάκτυλά σας την περιοχή ανάμεσα στον κρικοειδή χόνδρο (μήλο του Αδάμ) και την κλείδα σας. Κάντε το ίδιο και αφού καταπιείτε το νερό, ώστε να αγγίξετε τυχόν εξογκώματα.

Επισκεφτείτε τον ιατρό σας αν εντοπίσατε κάτι το ασυνήθιστο στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Προκαλσιτονίνη (PCT)

Ασβέστιο