Ορθή χρήση των αντιβιοτικών

Εκτύπωση

Τα αντιβιοτικά αποτελούν ένα μείζον τμήμα της σύγχρονης ιατρικής και χρησιμοποιούνται επιτυχώς στην θεραπεία πολυάριθμων λοιμώξεων προκαλούμενων από βακτήρια. Ωστόσο, με την ευρεία χρήση, παρουσιάζονται και εξαπλώνονται όλο και περισσότερα βακτήρια που εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά (antibiotic resistance), γεγονός που έχει αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Αντοχή στα αντιβιοτικάΟι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα ανθεκτικά βακτήρια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και αποτελούν σοβαρό πρόβλημα κυρίως στα νοσοκομεία, όπου τα υπερανθεκτικά βακτήρια, όπως το «υπερ-μικρόβιο» MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος Ανθεκτικός στην Μεθικιλλίνη), είναι υπεύθυνα για πολλές λοιμώξεις που αποκτούν οι ασθενείς κατά την διάρκεια της παραμονής -νοσηλείας τους στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους.

Οι οργανισμοί υγείας ανησυχούν ότι αποτέλεσμα της αντοχής στα αντιβιοτικά θα είναι η σταδιακή αύξηση των λοιμώξεων που θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Η εσφαλμένη χρήση των αντιβιοτικών που συμβάλλει στην ταχεία εξέλιξη της αντοχής στα αντιβιοτικά περιλαμβάνει την χρήση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι είτε ήπιες είτε δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά (π.χ. γρίπη) ή και την εσφαλμένη χρήση από τους ασθενείς που δεν ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών.

Στόχος των παρακάτω συμβουλών είναι να εξασφαλιστεί ότι γίνεται η αποτελεσματικότερη χρήση οποιουδήποτε αντιβιοτικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της αντοχής στα αντιβιοτικά:

Η σημασία της σωστής χρήσης των αντιβιοτικών για την αποτελεσματική θεραπεία και η αποφυγή της εσφαλμένης χρήσης τους είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Ετικέτες: , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά