Μέτρα πρόληψης νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα

Για να μειώσετε την πιθανότητα να νοσήσετε από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:

Να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής:

Ο νοροϊός (Norovirus) αποτελεί το συχνότερο αίτιο λοιμώδους διάρροιας στην κοινότητα, ενώ έχει ενοχοποιηθεί και σε επιδημικά επεισόδιαΟ νοροϊός (Norovirus) αποτελεί το συχνότερο αίτιο λοιμώδους διάρροιας στην κοινότητα, ενώ έχει ενοχοποιηθεί και σε επιδημικά επεισόδια

  • •Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (π.χ. μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων). Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
  • Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
  • Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, εσωρούχων, πετσετών κ.α.).
  • Αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.α.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.

Να καταναλώνετε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):

  • Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα.
  • Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα.
  • Αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματά σας και για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή τους:

  • Να απέχετε από το χειρισμό τροφίμων.
  • Να μην επισκέπτεστε χώρους με συγχρωτισμό.
  • Να μην επισκέπτεστε χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κτλ..

Πηγή: Ενημερωτικό δελτίο Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Ιανουάριος 2013)

Σχετικά άρθρα