Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Εκτύπωση

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Είναι ένας πολύ συχνός και θανατηφόρος καρκίνος. Στις δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6%  και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.

Τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρουΤα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένουν άγνωστα. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες (η κληρονομικότητα) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πολυπόδων. Ευτυχώς όλοι δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Αυτοί που μπορεί να εξελιχθούν είναι τα αδενώματα, μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί περίπου δέκα χρόνια.

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής όμως πρέπει να συμβουλευθεί τον ιατρό του αν εμφανίσει*:

*Τα παραπάνω συμπτώματα δεν σχετίζονται απαραίτητα με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται με δύο τρόπους:

Για να τροποποιήσουμε θετικά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες συνιστάται:

Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και την ανεύρεση πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο στον ασυμπτωματικό πληθυσμό συνιστώνται:

Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου συνιστάται:

Άτομα που ανήκουν στην ομάδα μέσου κινδύνου:

Άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου (σε αυτή την ομάδα, που η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία, να είναι πιο συχνή και να γίνεται με πιο ευαίσθητες εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση):

Σε άτομα που θα παρουσιάσουν καρκίνο ή πολύποδες παχέος εντέρου:

 

Πηγή: Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου - Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία - Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας - Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

Ετικέτες: , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά