Τι σχέση έχει η ουλίτιδα με το σακχαρώδη διαβήτη;

Η μη ικανοποιητική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις των ούλων και του ιστού που διατηρεί τα δόντια στη θέση τους και ονομάζεται περιοδοντική νόσος. Θεωρείται ότι περίπου το ένα τρίτο των διαβητικών ασθενών θα παρουσιάσουν τη νόσο αυτή κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου τους, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον κίνδυνο αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε ώστε να προσέχετε ιδιαίτερα την υγεία των δοντιών και των ούλων σας.

Περιοδοντική νόσοςΠεριοδοντική νόσος  Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και μειωμένη τροφοδοσία ολόκληρου του οργανισμού με αίμα. Επομένως, τα ούλα μπορεί να εξασθενήσουν και να καταστούν ευπαθή σε λοιμώδεις και στην ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος καθιστούν ευκολότερη την εξάπλωση οποιοσδήποτε λοιμώξεως στον οργανισμό. Εάν τα ούλα σας παρουσιάζουν μία λοιμώξη η οποία δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, τότε τα μικρόβια από τα μολυσμένα ούλα μπορεί να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, ο έλεγχος του επιπέδου σακχάρου στο αίμα είναι το ίδιο σημαντικός για την υγεία των ούλων σας και των δοντιών σας όσο και για τον υπόλοιπο οργανισμό. Επιπλέον, είναι καθοριστικής σημασίας να προσέχετε και να φροντίζετε ιδιαίτερα τα ούλα σας και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο.

Προειδοποιητικά σημεία τα οποία πρέπει να προσέχετε:

Υπάρχουν αρκετά σημεία (συμπτώματα) της ουλίτιδας. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρείται μόνο ένα σύμπτωμα ενώ σε άλλες μπορεί να παρατηρούνται ταυτόχρονα αρκετά. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Αιμορραγία του στόματος μετά το βούρτσισμα ή τον καθαρισμό των δοντιών με νήμα.
 • Οιδηματώδη, ερυθρά ή ευαίσθητα ούλα.
 • Υποχώρηση (ατροφία) των ούλων
 • Χαλάρωση των δοντιών.
 • Πύον μεταξύ των δοντιών ή των ούλων.
 • Η άνω και κάτω σιαγόνα δε φαίνεται να ταιριάζουν το ίδιο καλά όσο συνήθως.
 • Επίμονη κακοσμία του στόματος.

Προστατέψετε τα δόντια και τα ούλα σας:

Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Τα μικρά προβλήματα του στόματος μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε σοβαρά. Οι ειδικοί συνιστούν να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Εκτός του ότι με τον τρόπο αυτόν προλαμβάνονται τα προβλήματα, διασφαλίζετε ότι κάθε λοίμωξη θα αντιμετωπιστεί σε όσο γίνεται πρωιμότερο στάδιο.

Φροντίζετε τα δόντια σας στο σπίτι:

 • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά.
 • Να έχετε μία καλή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Ο οδοντίατρος ή ο οδοντοτεχνίτης σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο οδοντόβουρτσας για εσάς.
 • Να βουρτσίζετε μαλακά τα δόντια σας με κυκλικές κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες του κάθε δοντιού.
 • Να χρησιμοποιείτε νήμα μεταξύ των δοντιών σας καθημερινά. Εάν δεν χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά ή εάν δυσκολεύεστε, ζητήστε από τον οδοντίατρο ή τον οδοντοτεχνίτη σας να σας δείξει πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά.
 • Να συνηθίσετε να ελέγχετε τα δόντια και τα ούλα σας τακτικά, π.χ. για σημεία ουλίτιδας. Εάν παρατηρήσετε ή αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, μην περιμένετε, αλλά επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας ή, εάν δεν είστε βέβαιος/η, ζητήσετε από το νοσηλευτή/νοσηλεύτρια αντιμετώπισης του διαβήτη σας να ρίξει μία ματιά και να σας συμβουλέψει.

Πηγή: MerckSerono - Καλή ζωή με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Σχετικά άρθρα