Τι προβλήματα προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στη λειτουργία των νεφρών;

Οι νεφροί αποτελούν το «διυλιστήριο» του οργανισμού. Λειτουργούν συνεχώς απομακρύνοντας τα απόβλητα και τις επιβλαβείς ουσίες από το αίμα, «καθαρίζοντας» το. Στη συνέχεια παράγουν ούρα ώστε να απομακρυνθούν τα απόβλητα, που έχουν παρακρατήσει. Επίσης ελέγχουν το επίπεδο υγρών και αλάτων στον οργανισμό, και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Η ανατομία του νεφρούΗ ανατομία του νεφρού Επομένως, όπως και η καρδιά, οι νεφροί είναι αποφασιστικής σημασίας για την υγεία και την επιβίωσή μας. Οι νεφροί αποτελούνται από έναν πολύ εξειδικευμένο ιστό, που συγκροτούν εκατομμύρια μικρά, ευαίσθητα φίλτρα που ονομάζονται νεφρώνες. Στο εσωτερικό τους υπάρχουν ακόμη μικρότερα αγγεία.

Όπως γνωρίζουμε, όταν κάποιος έχει διαβήτη, το επίπεδο γλυκόζης αίματος μπορεί να φθάσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε προκαλείται βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών. Όταν προκληθεί η βλάβη αυτή, οι νεφροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά - και αν δεν μπορούν να «διυλίσουν» και να απομακρύνουν όλες τις επιβλαβείς ουσίες, τότε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες από τις ουσίες αυτές παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό τελικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα επειδή οι νεφροί είναι αποφασιστικής σημασίας όργανα για την υγεία μας.

Όλοι μπορούν να αναπτύξουν νεφρική νόσο αλλά οι διαβητικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γι' αυτό και η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο εάν έχουν και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το καλό είναι ότι επειδή η νεφρική νόσος συνήθως εκδηλώνεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να προστατεύσουμε τους νεφρούς και να αποφύγουμε τη μόνιμη βλάβη.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις για το διαβήτη -κατά πάσα πιθανότητα κάθε χρόνο - ώστε να ελέγχεται και να παρακολουθείται η νεφρική λειτουργία. Μια από αυτές τις εξετάσεις θα είναι και η γενική ούρων. Η γενική ούρων δείχνει τις ποσότητες μίας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (μικροαλβουμίνης) που παρατηρείται στα ούρα. Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται στα ούρα στα αρχικά στάδια της νεφρικής νόσου επομένως εάν παρατηρηθεί στην εξέταση αυτή, οι ιατροί έχουν μια ένδειξη ότι έχουν προσβληθεί οι νεφροί.

Με την εξέταση αίματος ελέγχονται τα επίπεδα ορισμένων ακόμη ουσιών, όπως της κρεατινίνης και της ουρίας, αφού είναι γνωστό ότι όταν οι νεφροί δε λειτουργούν σωστά, δεν μπορούν να απομακρύνουν τα «απόβλητα» όπως χρειάζεται και επομένως οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο αίμα. Ελέγχοντας την παρουσία των ουσιών αυτών στο αίμα, οι ιατροί μπορούν να διαμορφώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί σας. Οι εξετάσεις δείχνουν την ποσότητα των «απόβλητων» ουσιών (που απελευθερώνουν τα κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος ώστε να διυλίσουν και να απομακρύνουν οι νεφροί) στην κυκλοφορία του αίματος.

Για την προστασία των νεφρών σας οπό τη νεφρική νόσο μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης αίματος και την αρτηριακή σας πίεση ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής - ελέγχοντας τη διατροφή και με σωματική άσκηση.
  • Να μην καπνίζετε - οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν για την καρδιά.
  • Να προσέρχεστε στις τακτικές επισκέψεις ελέγχου της υγείας σας.

Πηγή: MerckSerono - Καλή ζωή με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Σχετικά άρθρα