Τι προβλήματα προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στα πόδια;

Όταν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να προκληθεί βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να επηρεάσει όλα τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και ιδιαίτερα εκείνα που μεταφέρουν το αίμα στα πόδια σας. Η συνέπεια της βλάβης αυτής είναι να εμφανιστούν προβλήματα ιδιαίτερα στα κάτω άκρα όπως για παράδειγμα να μην πραγματοποιείται ικανοποιητική ή ταχεία επούλωση σε εκδορές, να παρατηρούνται οιδήματα στα πόδια καθώς επίσης και μειωμένη κυκλοφορία του αίματος που συνοδεύεται από κράμπες, πόνο στους μηρούς και τις γάμπες.

Διαβητικό πόδιΔιαβητικό πόδι Η ταυτόχρονη βλάβη και των νεύρων που ονομάζεται νευροπάθεια μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κλινική εικόνα. Και οι τρεις παρακάτω τύποι νευροπάθειας μπορούν να προσβάλουν τα πόδια σας με σοβαρές επιπτώσεις:

Η αισθητηριακή είναι η συχνότερη μορφή και συνήθως παρατηρείται στο κάτω και άνω μέρος των ποδιών. Προσβάλει τα νεύρα που μεταφέρουν «μηνύματα» από το δέρμα, τα οστά και τους μυς στον εγκέφαλο - για παράδειγμα, σχετικά με τον πόνο ή τη θερμοκρασία. Όταν κάποιος πάσχει από αυτού του τύπου τη νευροπάθεια σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάσει μία φλύκταινα ή πληγή και να μην το αντιληφθεί. Αν δεν το αντιμετωπίσει, όμως, μπορεί να παρουσιαστεί μόλυνση ή να σχηματιστεί έλκος.

Η κινητική νευροπάθεια προσβάλει τα νεύρα που μεταδίδουν μηνύματα στους μυς σχετικά με την κίνηση, όπως το βάδισμα ή το τρέξιμο. Εάν τα νεύρα που μεταφέρουν αυτά τα μηνύματα στα πόδια σας υποστούν βλάβη, μπορεί να προκληθεί αλλαγή του σχήματος των ποδιών σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ανυψωθεί η καμάρα του ποδιού σας με συνέπεια να καμπυλώσουν τα δάκτυλα των ποδιών σε μία άβολη θέση. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει το βάδισμα ή να επιβαρύνει τα οστά.

Η νευροπάθεια του αυτόνομου προσβάλει τα νεύρα που ελέγχουν όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί συνεχώς ο οργανισμός μας χωρίς να χρειάζεται να τις σκεφτούμε εμείς. Για παράδειγμα βλάβη των νεύρων αυτών μπορεί να επηρεάσει τους αδένες που διασφαλίζουν την ενυδάτωση του δέρματος μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και ρήξη της συνέχειας του δέρματος και να αυξήσει την ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Για να προλάβετε τα προβλήματα αυτά μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Να μην καπνίζετε. Εάν ήδη είστε καπνιστής ζητήστε βοήθεια για να το σταματήσετε.
  • Διατηρείστε τα επίπεδο αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σας όσο γίνεται πλησιέστερα στο φυσιολογικά.
  • Να τρώτε υγιεινά, τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και υψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
  • Να βεβαιωθείτε ότι το πόδια σας δε εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες ζέστης ή κρύου.
  • Να ασκείστε καθημερινά.
  • Να διασφαλίζετε ότι οι κάλτσες και το παπούτσια σας είναι άνετα και εφαρμόζουν καλά.
  • Να μην περπατάτε ξυπόλητοι έξω.
  • Να ελέγχετε το δέρμα και το χρώμα των ποδιών σας καθημερινά ακόμη και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα σας.
  • Να προσέρχεστε τακτικά στον ιατρό γιο έλεγχο των ποδιών σας - συνιστάται κάθε χρόνο.
  • Να γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πόδια σας.

Πηγή: MerckSerono - Καλή ζωή με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Σχετικά άρθρα