Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης στα μάτια;

Ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης στα μάτια σας είναι τα ακόλουθα:

Προσωρινή τύφλωση

Οι ασυνήθιστες αλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που προκαλεί ο διαβήτης μπορεί να προσβάλουν το φακό στο εσωτερικό του ματιού, ιδιαίτερα όταν ο διαβήτης παραμένει ανεξέλεγκτος. Αυτό, ορισμένες φορές, μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε επόμενο σημείο της πορείας του εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα δεν είναι υπό έλεγχο. Οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν ότι η θολερότητα εξαφανίζεται όταν σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Καταρράκτης

Ο οφθαλμόςΟ οφθαλμόςΕνίοτε ο φακός στο εμπρός μέρος του οφθαλμού μπορεί να παρουσιάσει "θαμπάδα". Αυτή η πάθηση ονομάζεται καταρράκτης. Οδηγεί σε θολερότητα ή σκοτείνιασμα της όρασης επειδή το φως δεν μπορεί να διαπεράσει εύκολα το φακό, όπως όταν είναι κλειστές οι κουρτίνες. Ο καταρράκτης είναι συχνός στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα αλλά οι διαβητικοί μπορεί να τον εκδηλώσουν και σε μικρότερη ηλικία. Στα πλαίσια των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεστε, ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το φακό σας ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι διαυγής. Εάν είναι απαραίτητο μπορεί να προβούν σε μία μικρή χειρουργική επέμβαση ώστε να αφαιρέσουν τον καταρράκτη και να αντικαταστήσουν τον φακό με έναν πλαστικό.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Το αίμα τροφοδοτεί το τμήμα του οφθαλμού που συντελεί στην όραση (τον αμφιβληστροειδή) με ένα ειδικό δίκτυο από αιμοφόρα αγγεία. Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει αυτά τα μικροσκοπικά αγγεία. Εάν παρατηρηθεί απόφραξη ή διαρροή αίματος ή υγρού από τα αγγεία αυτά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στην όραση μας. Αυτό ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά μόνο το 1 στα 5 άτομα με σακχαρώδη τύπου 2 θα την εκδηλώσει σε κάποια μορφή της.

Οφθαλμολογική διαγνωστική εξέταση των διαβητικών ασθενών

Οι ειδικοί προτείνουν η ομάδα των επαγγελματιών υγείας να σας υποβάλει σε μία ειδική οφθαλμολογική διαγνωστική εξέταση για διαβητικούς περίπου κάθε χρόνο. Κατά την εξέταση αυτή, ειδικευμένοι οφθαλμίατροι καταγράφουν λεπτομερώς την εικόνα του ματιού σας χρησιμοποιώντας ψηφιακές κάμερες και στη συνέχεια εξετάζουν τις απεικονίσεις που προκύπτουν για οποιοδήποτε πρόβλημα. Εάν υπάρχει πρόβλημα, όσο νωρίτερα το διαπιστώσουν και το αντιμετωπίσουν τόσο το καλύτερο. Η εξέταση αυτή συντελεί στην πρόληψη της τύφλωσης σε 9 στα 10 άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης θα πρέπει να μετράτε και την οξύτητα.

Η φροντίδα των ματιών και η προστασία της όρασης των διαβητικών ασθενών:

Ο ικανοποιητικός έλεγχος του διαβήτη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να προκληθεί βλάβη στο μάτια σας και στην όραση σας. Παρακάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας:

  • Να υποβάλλεστε σε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο.
  • Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προλάβετε την απώλεια της όρασης εξαιτίας της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι να υποβάλλεστε στους τακτικούς αυτούς ελέγχους.
  • Να επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση σας και να μην περιμένετε για την επόμενη προγραμματισμένη σας επίσκεψη.
  • Να επικεντρώνεστε στην επίτευξη των επιπέδων-στόχων για:
    • τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζη)
    • την αρτηριακή σας πίεση
    • τη χοληστερόλη σας (επίπεδο λιπιδίων στο αίμα)

Εάν δυσκολεύεστε στην επίτευξη των στόχων αυτών, επικοινωνήστε με το ιατρό ή το νοσηλευτή/νοσηλεύτριά σας.

  • Να χάσετε τα περιττά κιλά εάν είστε υπέρβαρος.
  • Να ασκείστε και να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη αλλά με πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Εάν σας έχουν δοθεί φάρμακα για το διαβήτη σας βεβαιωθείτε ότι τα λαμβάνετε ακριβώς όπως σας έχει συστήσει ο ιατρός σας.

Πηγή: MerckSerono - Καλή ζωή με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Σχετικά άρθρα