Γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προσβάλει την καρδιά και τις αρτηρίες;

Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, τόσο στα μεγάλα (αρτηρίες) που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στον υπόλοιπο οργανισμό, όσο και στα εκατομμύρια μικρά όπως εκείνα που αιματώνουν τα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το κυκλοφορικό σύστημα καθώς και την αρτηριακή σας πίεση.

Η ανατομία της καρδιάςΗ ανατομία της καρδιάς Κάτι ακόμα το οποίο πρέπει να προσέχετε για να προστατέψετε την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι τα λιπαρά. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λιπαρών, ορισμένα είναι καλά και απαραίτητα για την υγεία μας. Υπάρχουν, όμως, και τα κακά λιπαρά, τα οποία βλάπτουν εάν περιέχονται στην κυκλοφορία του αίματος σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά ονομάζονται χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Εάν τα επίπεδα των λιπαρών αυτών είναι υπερβολικά υψηλά, μπορούν να αποφράξουν τα αιμοφόρα αγγεία, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης δεν ελέγχονται ικανοποιητικά, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή σοβαρής καρδιοπάθειας.

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ή καρδιακής βλάβης μπορεί να μειωθεί με τους εξής τρόπους:

  • Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια έχει αποδειχθεί ότι είναι πιθανότερο να παρουσιαστούν σε διαβητικούς καπνιστές.
  • Χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαρος.
  • Να τρώτε υγιεινά.
  • Να ασκείστε τακτικά.
  • Να παρακολουθείτε στενά και να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
  • Να υποβάλλεστε τακτικά στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
  • Να παίρνετε τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί ο ιατρός σας.

Πηγή: MerckSerono - Καλή ζωή με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Σχετικά άρθρα