Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι οι φυτοστερόλες και αν μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη;

Οι φυτοστερόλες (Phytosterols) είναι φυσικά συστατικά των βρώσιμων φυτικών ελαίων (σπορέλαια), των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια, των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των λαχανικών. Η χημική του δομή μοιάζει πολύ με αυτή της χοληστερόλης. Ο βασικός ρόλος του είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της δομής των κυτταρικών μεμβρανών. Οι πιο κοινές φυτοστερόλες είναι η σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η στιγμαστερόλη.

Η καρύδα είναι πλούσια σε φυτοστερόλεςΟι φυτοστερόλες ανταγωνίζονται και εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο λόγω της δομικής ομοιότητας τους, με συνέπεια να απορροφάται λιγότερη χοληστερόλη και η υπόλοιπη να αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Οι φυτοστερόλες χωρίς να προσφέρουν θερμίδες στον οργανισμό μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια και να χρησιμοποιηθούν επικουρικά σε μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, αφού μπορούν να μειώσουν την ολική χοληστερόλη (η μειωμένη απορρόφηση χοληστερόλης δεν αντισταθμίζεται από την αυξημένη σύνθεση της χοληστερόλης στον οργανισμό) και την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) έως και 20 mg/dl ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια, χωρίς όμως να υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικύουν πως η μείωση της χοληστερόλης μέσω των φυτοστερολών προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Για την επίτευξη μείωσης της ολικής και της LDL χοληστερόλης κατά 7% - 10% απαιτείται η λήψη περίπου 2g φυτοστερολών την ημέρα, δηλαδή τετραπλάσια ποσότητα από την συνήθη των 500mg/ημέρα που λαμβάνουν οι μεσογειακοί λαοί μέσω της διατροφής.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα επάλειψης (μαργαρινών) και γάλακτος εμπλουτισμένα με στανόλες (προιόντα βιομηχανικής υδρογόνωσης των φυτοστερολών πιο ευδιάλυτα στο προϊόν επάλειψης).

Αναζήτηση