Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η κύστη του Baker;

Kύστη του BakerΗ κύστη του Baker ή ιγνυακή θυλακίτιδα (Baker's cyst) είναι μία κήλη της υμενικής μεμβράνης μέσω της οπίσθιας επιφάνειας της κάψας του γόνατος ή διαφυγή υγρού μέσα στο γόνατο μέσω του φυσιολογικά επικοινωνούντα με την άρθρωση θυλάκου του ημιτενοντώδους μυός ή του θυλάκου του ευρισκόμενου κάτω από την έσω κεφαλή του γαστροκνήμιου μυός.

Η κύστη είναι πιο συχνή σε άνδρες ηλικίας 15-30 ετών, με συχνότερο αίτιο τις άμεσες κακώσεις του γόνατος, ενώ στους ενήλικες, πηγή της χρόνιας υμενίτιδας που παράγει το υγρό είναι οι φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές αρθροπάθειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Κατά την κλινική εξέταση υπάρχει τοπικά πόνος και περιορισμός της έκτασης του γόνατος ενώ κατά την ψηλάφηση υπάρχει η αίσθηση ενός εξογκώματος στον ιγνιακό χώρο (πίσω μέρος γόνατος).

Η ρήξη της κύστης συνήθως εξαιτίας τραύματος προκαλεί φλεγμονή, πόνο και οίδημα που μπορεί να επεκταθεί μέχρι την οπίσθια γαστροκνήμια και να υποδυθεί την εικόνα θρομβοφλεβίτιδας.

Ανάλογα με την έκταση και την ενόχληση που προκαλεί η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική με την αφαίρεση και συρραφή του θύλακα.

Αναζήτηση