Πρώτες βοήθειες

Σακχαρώδης διαβήτης και ταξίδι

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν χρειάζεται να σας περιορίζει όσον αφορά τα ταξίδια. Με το να ταξιδεύετε δεν σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος ρύθμισής του αλλά απλά πρέπει να προετοιμάσετε το ταξίδι σας εκ των προτέρων και να ακολουθήσετε μερικές απλές οδηγίες ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα.

 • Πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας συζητήστε τα σχέδια σας με τον ιατρό σας ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες για την καλή ρύθμιση του σακχάρου σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.
 • Ενημερωθείτε έγκαιρα εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό για τα ακόλουθα:
  • Θερμοκρασίες, διαφορές τοπικών ωρών, σύστημα υγείας της χώρας που θα επισκεφθείτε.
  • Κάλυψη από την ασφάλεια σας σε περίπτωση ασθένειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Κατάσταση των ιατρικών κέντρων και πρόσβαση σε αυτά.
  • Απαιτούμενα εμβόλια πριν το ταξίδι σας στην χώρα προορισμού.
  • Είδη γευμάτων και τροφών που καταναλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον τόπο προορισμού.
  • Ωράρια των γευμάτων.

Ινσουλίνη και μετρητής σακχάρου

Αγοράζετε ποσότητες αντιδιαβητικών φαρμάκων, ινσουλίνης και αναλωσίμων μέτρησης σακχάρου για περισσότερες ημέρες από ότι χρειάζονται, ώστε στην περίπτωση απώλειας ή καταστροφής τους ή καθυστερήσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας να είστε καλυμμένος.

Πάρτε στις χειραποσκευές και κρατήστε τα μαζί σας - ειδικά εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο - κατά την διάρκεια του ταξιδιού:

 • Τα φάρμακα που λαμβάνετε συνήθως (αντιδιαβητικά δισκία, ινσουλίνη κ.α.), το μετρητή σακχάρου με τα αναλώσιμά του (ταινίες μέτρησης και βελόνες) και τις ενέσεις ινσουλίνης.
 • Τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα όπως το βιβλιάριο υγείας, την ασφάλεια ταξιδίων, ένα σύντομο ενημερωτικό έντυπο για το διαβήτη και τη θεραπεία του και το ημερολόγιο αυτοελέγχου.

Μην ξεχάσετε να έχετε πάντα μαζί σας κάποιο τρόφιμο όπως φρούτα, μπισκότα, ζαχαρωτά, καραμέλες, δισκία γλυκόζης ή κύβους ζάχαρης για την περίπτωση που εμφανιστεί υπογλυκαιμία. Εάν πάλι λαμβάνετε ινσουλίνη, να έχετε μαζί σας μία ένεση γλυκαγόνης (Glucagen® 1mg/ml).

Πάρτε μαζί σας κάποιο είδος ταυτότητας (κάρτα, βραχιόλι, μενταγιόν) που να αναφέρει ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, ότι βρίσκεστε σε θεραπεία με ινσουλίνη και χρήσιμα τηλέφωνα π.χ του ιατρού σας, των συγγενών σας. Είναι σημαντικό οι συνοδοιπόροι σας να το γνωρίζουν και αυτοί, προκειμένου να μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Εάν η θεραπεία σας συμπεριλαμβάνει ινσουλίνη, λαμβάνετε υπ' όψιν τα ακόλουθα:

 • Στο εξωτερικό οι συσκευασίες ινσουλίνης μπορεί να έχουν διαφορετική πυκνότητα.
 • Εάν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ινσουλίνη, αγοράστε και τις σύριγγες που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη χώρα.
 • Η διαφορά στην ώρα μπορεί να καταστήσει επιτακτικές κάποιες προσαρμογές στο σύνηθες πρόγραμμα ενέσεων ινσουλίνης και γευμάτων σας. Συχνά είναι απαραίτητο να μετατοπισθεί κατά δύο ή τρεις ώρες η συνηθισμένη ώρα χορήγησης της ινσουλίνης. Διαφορά έξι ωρών από τόπο σε τόπο, δεν θα πρέπει να παρουσιάσει δυσκολίες στην ρύθμιση της αγωγής του 24ωρου. Αν το χρονικό διάστημα μεταξύ των ενέσεων είναι πολύ μεγάλο (σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς ώρας) μπορεί να χρειασθεί μια μικρή συμπληρωματική δόση ινσουλίνης, αν η μέτρηση του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν από το ταξίδι σας.
 • Δεν είναι απαραίτητο να μεταφέρετε την ινσουλίνη σε ειδικά δοχεία (η ινσουλίνη μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία 25oC για αρκετούς μήνες με ελάχιστη απώλεια της βιολογικής δραστικότητάς της), αλλά όμως μην την εκθέτετε απευθείας στον ήλιο ή κοντά σε εστίες θέρμανσης και σε ακραίες θερμοκρασίες όπως για παράδειγμα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου όπου η θερμοκρασία μπορεί να υπερβεί τους 40oC ή στις χαμηλές θερμοκρασίες του αποθηκευτικού χώρου των αεροπλάνων.
 • Σε περίπτωση εμφάνισης διάρροιας και εμέτων πρέπει να γίνεται συχνός αυτοέλεγχος (μέτρηση) σακχάρου στο αίμα ή στα ούρα να συνεχίζεται η ινσουλινοθεραπεία επειδή το σάκχαρο μπορεί να αυξηθεί και να οδηγήσει σε κετοξέωση και να λαμβάνονται εφόσον είναι δυνατόν υδατάνθρακες σε υγρή μορφή. Στην περίπτωση σοβαρής νόσησης ο ασθενής να εισαχθεί στο νοσοκομείο για ρύθμιση με ενδοφλέβια έγχυση υγρών και ινσουλίνης για την πρόληψη της κετοξέωσης.
 • Στην περίπτωση που καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο μειώστε την δόση της ινσουλίνης κατά 2-4 μονάδες και φάτε κάτι ώστε να αποφύγετε την υπογλυκαιμία.

Πάρτε μαζί σας ρούχα και παπούτσια πολύ άνετα (μην περπατάτε ποτέ με γυμνά πόδια), λαμβάνοντας υπ' όψιν το κλίμα και τη δραστηριότητα που θα πραγματοποιείτε στον τόπο των διακοπών σας. Αν οδηγείτε, συστήνεται να κάνετε στάσεις κάθε δύο ώρες για να ξεκουράζεστε.

Προτιμήστε να ταξιδεύετε με συνοδεία σε χώρες με επαρκή ιατρική περίθαλψη, να τρώτε τρόφιμα που σας είναι γνωστά να πίνετε εμφιαλωμένα ποτά και νερό και να αποφεύγεται τις χώρες με ακραίες θερμοκρασίες, γεύματα με σάλτσες, μαγιονέζες, ωμά κρέατα και ψάρια και να πραγματοποιείτε πολύ έντονη σωματική άσκηση ή επικίνδυνα αθλήματα.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση