Πονόλαιμος

Εκτύπωση

Ο πόνος στο λαιμό και η δυσκολία στην κατάποση αποτελούν συνήθη και πολύ ενοχλητικά συμπτώματα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συνδέονται με διάφορες λοιμώξεις. Η στοματοφαρυγγική κοιλότητα αποτελείται από το στόμα και το φάρυγγα και αποτελεί το άνω όριο του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι η κύρια δίοδος της εισροής του αέρα και της τροφής που είναι εν δυνάμει φορείς ιών, βακτηρίων και άλλων ερεθιστικών ουσιών.

Η στοματοφαρυγγική κοιλότητα Ο κοινός πονόλαιμος συχνά προκαλείται από φλεγμονή στις αμυγδαλές και στον φάρυγγα. Συνήθως συσχετίζεται με τα κρυολογήματα και η ένταση του ποικίλει από έναν απλό ερεθισμό μέχρι και έντονο πόνο και δυσκολία στην κατάποση.

Οι λοιμώξεις αποτελούν την πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μπορούν να είναι είτε ιογενούς είτε βακτηριακής προέλευσης. Η γρίπη και τα κρυολογήματα που είναι συχνά τους κρύους χειμερινούς μήνες οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις και συνήθως διαρκούν 3-5 ημέρες. Οι λοιμώξεις ιογενούς προέλευσης αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και δεν απαιτούν αντιβιοτική αγωγή, εκτός και αν επιπλακούν από βακτηριακή επιμόλυνση.

Οι φλεγμονές βακτηριακής προέλευσης αποτελούν άλλη μία αιτία του πονόλαιμου, λιγότερο συχνή και με πιο έντονα συμπτώματα. Μπορούν να αποτελούν και επιπλοκή μιας προϋπάρχουσας ιογενούς λοίμωξης και συνήθως συνοδεύονται από πυρετό, πόνο κατά την κατάποση, κεφαλαλγία, στομαχικό πόνο και μειωμένη όρεξη, ενώ οι αμυγδαλές είναι οιδηματώδεις (πρησμένες) και καλύπτονται από βύσματα με πύον.

Χρήσιμες συμβουλές για προστασία και ανακούφιση από τον πονόλαιμο:

Για να μπορέσετε να αποφύγετε ή να απαλύνετε τα ενοχλητικά και επώδυνα συμπτώματα του πονόλαιμου ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Σημειώστε ότι στην περίπτωση που έχετε επίμονο πονόλαιμο που διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, υψηλό πυρετό και πολύ κόκκινο ή πυώδη λαιμό, αν οι λεμφαδένες σας έχουν πρηστεί ή αν δεν μπορείτε να καταπιείτε ούτε καν υγρά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ετικέτες: , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά