Ρινορραγίες

Εκτύπωση

Ορισμός:

Ρινορραγία είναι η ροή αίματος (αιμορραγία) από τη μύτη, αναφέρεται επίσης και ως επίσταξη και είναι μία πολύ συχνή κατάσταση. Οι ρινορραγίες χωρίζονται τοπογραφικά σε πρόσθιες και οπίσθιες, ανάλογαμε την περιοχή της ρινικής κοιλότητας που αιμορραγεί. (Εικ.1)

 

Ρνική κοιλότηταΣτις πρόσθιες ρινορραγίες πού αποτελούν και το 90 με 95% των περιπτώσεων, το αίμα προέρχεται από το πρόσθιο μέρος του ρινικού διαφράγματος (κηλίδα Kisselbach). Στις οπίσθιες ρινορραγίες, που είναι και σοβαρότερες και πιο μεγάλες το αίμα προέρχεται από το οπίσθιο τμήμα της ρινικής θαλάμης, από την σφηνουπερώιο αρτηρία.

Αίτια:

Τα αίτια της επίσταξης χωρίζονται σε τοπικά και γενικά:

Τοπικά αίτια:

Γενικά αίτια:

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:

Για αυτό κάθε ρινορραγία πρέπει να εκτιμηθεί πρώτα η σοβαρότητα της για να αντιμετωπιστεί ανάλογα και στη συνέχεια αν κρύβει κάποια άλλη πάθηση.

Αντιμετώπιση:

Οι περισσότερες ρινορραγίες αντιμετωπίζονται εύκολα και το σημαντικό στο σπίτι πρώτα να ηρεμήσει ο ασθενής και να αναπνέει από το στόμα :

Τρόπος αντιμετώπισης της ρινορραγίας

Αν σε πέντε λεπτά δεν αποδώσουν τα παραπάνω μέτρα είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε στον ειδικό γιατρό. Ο ιατρός ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της επίσταξης μπορεί να προχωρήσει σε επιπωματισμό (πρόσθιο ή οπίσθιο), τοπική καυτηρίαση και ίσως και σε άλλα μέτρα που αφορούν την γενική κατάσταση (πχ αντιυπερτασικά, διακοπή αντιπηκτικών, μετάγγιση αίματος κα). Σε περίπτωση που το αίμα εξακολουθεί να ρέει στη στοματική κοιλότητα, σημαίνει ότι η αιμορραγία είναι οπίσθια, οπότε είναι απαραίτητη η ταχεία μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά