Υπογλυκαιμία

Εκτύπωση

Υπογλυκαιμία είναι η οξεία κατάσταση που εκδηλώνεται με συμπτώματα και σημεία οφειλόμενα σε σημαντική μείωση της γλυκόζης του αίματος. Είναι συνήθης στους θεραπευόμενους με ινσουλίνη διαβητικούς και όχι σπάνια στους θεραπευόμενους με ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα από του στόματος.

ΥπογλυκαιμίαΧαρακτηρίζεται από:

Κατηγορίες υπογλυκαιμίας:

Αίτια:

Κίνδυνοι από την υπογλυκαιμία:

Θεραπευτική αντιμετώπιση:

Η ασυμπτωματική ή βιοχημική υπογλυκαιμία (γλυκόζη 70-60 mg/dl).

Η ήπια υπογλυκαιμία αντιμετωπίζεται:

Η σοβαρή υπογλυκαιμία αντιμετωπίζεται:

Σύντομος οδηγός αντιμετώπισης της υπογλυκαιμίας:
  • Σε ήπια υπογλυκαιμία: μετρήστε το σάκχαρο (γλυκόζη) αίματος και αντιμετωπίστε την υπογλυκαιμία τρώγοντας ένα-δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (διαλυμένα σε νερό), ή ένα φρούτο, ή δύο μπισκότα, ή πίνοντας ένα χυμό φρούτου. Επαναλάβετε την μέτρηση του σακχάρου σε 15 λεπτά και αν τα συμπτώματα εξακολουθούν ή η γλυκόζη στο αίμα είναι < 80 mg/dl επαναλάβετε την ίδια δίαιτα.
  • Σε μέτρια υπογλυκαιμία: λόγω της μειωμένης τροφοδοσίας του εγκεφάλου με γλυκόζη τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να μην είναι αντιληπτά από εσάς τον ίδιο. Οι συγγενείς και φίλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας σε αυτή την φάση (πχ σύγχυση, έντονη υπνηλία, εκνευρισμό, επιθετικότητα, παράξενη συμπεριφορά) και να ενεργούν αμέσως. Πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι μπορεί να χρειαστεί να σας πιέσουν να φάτε ή να πιείτε κάτι που να περιέχει γλυκόζη έστω και αν εσείς αρνείστε και δεν παραδέχεστε ότι έχετε υπογλυκαιμία. Συνήθως είναι πιο εύκολο και γρήγορο σε αυτό το στάδιο να σας δώσουν γλυκόζη σε υγρή μορφή όπως πχ μια πορτοκαλάδα. Αφού συνέλθετε, μετρήστε τη γλυκόζη του αίματος για να βεβαιωθείτε ότι έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Σε βαριά υπογλυκαιμία: η γλυκόζη του αίματος πέφτει κάτω από 40 mg/dl και πιθανόν να υπάρξει απώλεια των αισθήσεων συνοδευόμενη ακόμη και από σπασμούς και τελικά να καταλήξει σε κώμα. Οι συγγενείς και οι φίλοι πρέπει να είναι ενήμεροι για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Κατά αρχάς καλέσετε άμεση ιατρική βοήθεια (τηλεφωνήστε στο 166). Μην χορηγείται τίποτα από το στόμα εάν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του (υπό προϋποθέσεις μόνο ελάχιστη ζάχαρη άχνη στα χείλη) γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος βοήθειας μέχρι την παροχή ιατρικής βοήθειας ή τη μεταφορά στο νοσοκομείο είναι η ένεση 1 mg γλυκαγόνης (περισσότερα εδώ) υποδορίως ή ενδομυϊκά (πρόκειται για έτοιμη ένεση την οποία θα πρέπει να έχει πάντα ασθενής μαζί του και ο συνοδός συγγενής-φίλος να γνωρίζει την χρήση της). Η δόση αυτή μπορεί να επαναληφθεί για μία ή δύο φορές ακόμη ανά 20 λεπτά. Όταν ανακτήσετε τις αισθήσεις σας κάποιος πρέπει να σας βοηθήσει να πιείτε αμέσως κάτι που να περιέχει γλυκόζη όπως π.χ. ένα χυμό, για να επανέλθετε πλήρως και αποφύγετε κάποια περαιτέρω υπογλυκαιμία.

 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις υπογλυκαιμίες που οφείλονται στη χρήση σουλφονυλουριών, οι οποίες ενίοτε μπορεί να είναι πολύ παρατεταμένες και υποτροπιάζουσες. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται συνεχής έγχυση ενδοφλεβίως γλυκόζης 5% τουλάχιστον για 12 ώρες.

Στα άτομα με ανεπίγνωστη υπογλυκαιμία προτείνεται ως τρόπος επανάκτησης της επίγνωσης η αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων για χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων. Τούτο μπορεί να γίνει με τη χαλάρωση στην αυστηρή επιδίωξη του γλυκαιμικού στόχου ή καλύτερα με την εντατικοποίηση του αυτοελέγχου της γλυκόζης, ιδιαίτερα με την εφαρμογή συστήματος συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (CGM), που επιτρέπει την καλή ρύθμιση χωρίς συνοδούς υπογλυκαιμίες.

Με το σύστημα CGM επιτυγχάνεται η διάγνωση και αντιμετώπιση νυκτερινών υπογλυκαιμιών, οι οποίες, αφενός θεωρούνται η σημαντικότερη αιτία της εν συνεχεία εκδήλωσης ανεπίγνωστης υπογλυκαιμίας και αφετέρου οδηγούν σε ανεξήγητες πρωινές υπεργλυκαιμίες.

 

Πηγή:

Ετικέτες: , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά