«Μέσα στη σιωπή και την ασφάλεια της μήτρας, ο άνθρωπος που θα γεννηθεί υφαίνει το νήμα της μελλοντικής του μνήμης…». Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία κάθε ανθρώπου. Και από την πρώτη μέρα που θα έρθει στον κόσμο, οι γονείς του αναλαμβάνουν να τον φροντίσουν και να τον προφυλάξουν από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Με τον καιρό θα μεγαλώσει, θα ενηλικιωθεί και, ενώ ίσως ακόμα θα αποζητά για τον εαυτό του στήριγμα και προστασία, θα του συμβεί -ηθελημένα ή αθέλητα- να γίνει και ο ίδιος γονιός. Πώς θα φροντίσει τότε τα δικά του παιδιά; Τι θα κάνει όταν αυτά δεν θα θέλουν να πάνε για ύπνο; Όταν αρνούνται να φάνε ή δυσανασχετούν με το σχολείο και τα μαθήματά τους; Όταν ζηλεύουν το αδελφάκι τους ή φοβούνται τα κακά όνειρα; Κι ακόμα όταν, φτάνοντας στην εφηβεία, επαναστατήσουν απέναντί σε όλους και όλα;
Με αυτά και άλλα πολλά θέματα της καθημερινής οικογενειακής ζωής θα ασχοληθούμε στις Ομάδες Σχολών Γονέων μέσα σε ένα ευχάριστο αλλά και γεμάτο σοφία περιβάλλον, που θα συνδυάζει την ενημέρωση-πληροφόρηση (κάνοντας αναφορά στα δεδομένα της εξελικτικής ψυχολογίας, από τη βρεφική ηλικία ως την ενηλικίωση και την ψυχολογία των ενηλίκων) με την σταδιακή διαφοροποίηση της στάσης και της ψυχολογίας, όλων των μελών του συστήματος της οικογένειας, ως προς τις διαμορφούμενες νέες οικογενειακές σχέσεις.
Οι Ομάδες Σχολών Γονέων απευθύνονται σε όλους τους γονείς που προβληματίζονται γύρω από την ανατροφή των παιδιών τους, από τη βρεφική ηλικία έως και την εφηβεία, μεταφέροντάς τους με απλό και καθησυχαστικό τόνο το μήνυμα: «Δεν είστε μόνοι…»
*** προσαρμοσμένο απόσπασμα από το βιβλίο της Μυρτώς Νίλσεν «Η τέχνη να είσαι γονιός»
Τι είναι η Σχολή Γονέων
Η Σχολή Γονέων είναι ολιγομελής ομάδα γονέων (12 περίπου ατόμων) την οποία συντονίζει ειδικός ψυχικής υγείας. Σκοπός της είναι η ενημέρωση των γονέων σε θέματα ψυχολογίας του παιδιού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο ρόλο τους πιο αποτελεσματικά.
Η διάρκεια των εργασιών μιας ομάδας εξαρτάται από τα ενδιαφέροντα των μελών της. Ξεκινά για μια 'σχολική' χρονιά (Οκτώβρης-Μάης) ακολουθεί η δεύτερη, η τρίτη, όσο οι συζητήσεις γίνονται βαθύτερες σε προβληματισμό. Η ημέρα και η ώρα καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τους ίδιους τους γονείς. Η συχνότητα των συναντήσεων μπορεί να είναι εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη και η διάρκειά της 1 έως 1:30 ώρα. Στο χώρο μας λειτουργούν πρωινές και απογευματινές Ομάδες Σχολής Γονέων, η σύσταση των οποίων διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών: (ομάδα προσχολικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας, εφηβείας), αλλά και τα ενδιαφέροντα των γονέων.
Η Σχολή Γονέων ξεκινά με μια μικρή εισήγηση από την ψυχολόγο πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι γονείς και στη συνέχεια ακολουθεί ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των μελών της ομάδας. Σε ατμόσφαιρα, που γίνεται σιγά-σιγά φιλική, κάθε γονέας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του, ν' ακούσει τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων γονέων, να εκθέσει στο βαθμό που επιθυμεί τις βιωματικές εμπειρίες του και τελικά, να ακούσει τις απόψεις της επιστήμης, δια μέσου του ψυχολόγου. Απόψεις που μπορεί να επαναφέρει στις επόμενες (ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο 1.30΄ ώρα) συναντήσεις, να συζητηθούν και πάλι. Η ατμόσφαιρα, ο διάλογος, η δυναμική της ομάδας, επιτελούν αθόρυβα το έργο τους. Στο τέλος, η ψυχολόγος συνοψίζει τα κύρια σημεία που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση.
Η θεματολογία που αναπτύσσεται στις Σχολές Γονέων
Τα θέματα που συζητούνται σε μία Σχολή Γονέων προκύπτουν από τα ενδιαφέροντα των γονέων και το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών. Κάθε συνάντηση είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα και οι γονείς συμμετέχουν σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους. Παράδειγμα:
- Ομάδα βρεφικής-προσχολικής ηλικία (για γονείς με παιδιά 0-6 χρονών).
- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ψυχολογία των νέων γονέων. Βασικές ανάγκες του νηπίου: σωματικές, ψυχολογικές. Δυσκολίες στον ύπνο του παιδιού. Οι ερωτήσεις του παιδιού, το παιδί ρωτάει πώς γεννήθηκε.
- Ομάδα σχολικής ηλικίας (για γονείς με παιδιά 6-12 χρονών).
- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Είναι έτοιμο το παιδί για το σχολείο; Προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο και ο ρόλος των γονέων. Το παιδί που δεν αποδίδει στο σχολείο-αίτια, παιδαγωγική αντιμετώπιση. Οι βαθμοί. Το σύστημα μελέτης.
- Ομάδα προεφηβικής-εφηβικής ηλικίας (για γονείς με παιδιά και εφήβους 11-18 χρονών).
- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η προεφηβική και εφηβική ηλικία από βιολογική και ψυχολογική άποψη. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εφηβείας. Πώς βλέπουν οι έφηβοι τους γονείς, τον εαυτό τους, το σχολείο, την κοινωνία. Πώς βλέπουν οι μεγάλοι τους εφήβους. Η σεξουαλική αγωγή και ο έφηβος.
Εκτός από τις ομάδες που προαναφέρθηκαν μπορούν να λειτουργήσουν και άλλες ομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των γονέων, όπως είναι οι ομάδες μελλοντικών/ υποψήφιων γονέων, οι ομάδες διαζευγμένων/ μόνων γονέων, οι ομάδες πρόληψης της χρήσης ουσιών, κ.ά. Παράδειγμα:
- Ομάδα μελλοντικών/ υποψήφιων γονέων.
- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Οι ψυχολογικές αντιδράσεις της μητέρας και του πατέρα στην εγκυμοσύνη και τον ερχομό του βρέφους. Οι ανάγκες του νεογέννητου (βιολογικές, κινητικές, συναισθηματικές). Τι αλλάζει στη ζωή του ζευγαριού μετά τη γέννηση του βρέφους (στον συναισθηματικό, τον ψνχοκοινωνικό και τον επαγγελματικό τομέα). Η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης τον ζευγαριού - οι συζυγικοί ρόλοι.
Ποιος οργανώνει και υλοποιεί τις Σχολές Γονέων
Ο συντονισμός της Σχολής Γονέων θα γίνεται από την Μίνα Μπρούμου Συμβουλευτική Ψυχολόγο, M.Sc., Επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική γονέων και στο Βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης. Βασικός στόχος είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ και η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ των παιδιών και των ενηλίκων.
Δηλώσεις συμμετοχής
Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις Ομάδες Σχολών Γονέων και να συμμετάσχετε σε αυτές, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στο τηλέφωνο: 6938900415, ώρες 10:00π.μ. - 13:00μ.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι τις 20/10/11 τηλεφωνικά στο 6938900415 ή ηλεκτρονικά στο e-mail:
Για τη δημιουργία των ομάδων θα τηρείται κάθε φορά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
Σημείωση: Υπάρχει η δυνατότητα οι "Ομάδες Σχολές Γονέων" να λειτουργήσουν σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, όπως επίσης και με Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς.