Ρευματική πολυμυαλγία

Εκτύπωση

Η ρευματική πολυμυαλγία (Polymyalgia rheumatica) είναι μία ιδιοπαθής αυτοάνοση ρευματική νόσος που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών (2 φορές πιο συχνή σε γυναίκες από ότι σε άνδρες).

Στο 15-78% των περιπτώσεων συνυπάρχει με κροταφική αρτηρίτιδα γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα δύο νοσήματα αποτελούν διαφορετικές φάσεις της ίδιας νόσου.

Κλινική εικόνα:

Ρευματική πολυμυαλγία - Περιοχές άλγουςΟ ασθενής συχνά παραπονείται για απότομη έναρξη βύθιων πόνων, δυσκαμψίας και μυαλγιών (εικόνα):

Τα συμπτώματα είναι συνήθως αμφοτερόπλευρα και συμμετρικά. Η δυσκαμψία είναι συνήθως το προεξάρχον σύμπτωμα και είναι ιδιαίτερα έντονη μετά από ανάπαυση. Ο μυϊκός πόνος είναι συνήθως διάχυτος και η κίνηση επιδεινώνει τον πόνο. Ο πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συνήθης. Η μυϊκή ισχύς συνήθως δεν ελαττώνεται.

Χαρακτηριστικό της νόσου είναι η αδυναμία του ασθενούς να φτιάξει τα μαλλιά του, να φορέσει το παλτό του ή να σηκωθεί από την καρέκλα.

Συχνά ο ασθενής παρουσιάζει πολυαρθραλγίες, φλεγμονώδη ορογονίτιδα, εξιδρώματα και μερικές φορές παροδική και ήπια διόγκωση των αρθρώσεων του γόνατος, των καρπών και των στερνοκλειδικών αρθρώσεων που μπορεί να μας παρασύρει σε άλλες διαγνώσεις.

Επίσης παρουσιάζει:

Κατά την κλινική εξέταση παρουσιάζει:

Εργαστηριακά ευρήματα:

 

Διαγνωστικά κριτήρια για τη ρευματική πολυμυαλγία (Κριτήρια Chuang et al). Όλα τα ευρήματα πρέπει να είναι παρόντα για τη διάγνωσή της.
  • Ηλικία 50 έτη ή μεγαλύτερη.
  • Αμφοτερόπλευρα άλγη και δυσκαμψία διάρκειας ενός μηνός ή μεγαλύτερης που αναφέρεται σε δύο από τις ακόλουθες περιοχές: αυχένας ή κορμός, ώμοι ή εγγύς περιοχές των άκρων και ισχία ή εγγύς περιοχές των μηρών.
  • Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών >40mm/1h.
  • Αποκλεισμός όλων των άλλων διαγνώσεων εκτός από τη γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα.

 

Διαφορική διάγνωση:

Θεραπεία:

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά