Κροταφική ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα

Εκτύπωση

Η κροταφική ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (Temporal arteritis) είναι μία αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (αγγειίτιδα) του μέσου και μεγάλου μεγέθους αρτηριών του σώματος, προσβολή ενός ή περισσοτέρων κλάδων της καρωτιδικής αρτηρίας (ιδίως της κροταφικής αρτηρίας) και κύρια εκδήλωση την κεφαλαλγία.

Ιστολογικά η νόσος χαρακτηρίζεται από διήθηση ολοκλήρου του τοιχώματος του αγγείου από μονοπύρηνα, διάσπαση του έσω ελαστικού πετάλου, και σχηματισμό κοκκιωμάτων με γιγαντοκύτταρα.

Κροταφική ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδαΟ όρος κροταφική αρτηρίτιδα είναι παραπλανητικός γιατί η νόσος δεν περιορίζεται μόνο στις κροταφικές αρτηρίες αλλά είναι συστηματική και προσβάλει αρτηρίες σε πολλά σημεία του σώματος.

Η κροταφική αρτηρίτιδα:

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από:

Εργαστηριακά ευρήματα:

Η διάγνωση της νόσου τίθεται με:

Βιοψία (πρέπει να γίνει την πρώτη εβδομάδα έναρξης της θεραπευτικής αγωγής για να μην αλλάξουν τα ευρήματά της από την αγωγή) ενός τμήματος της κροταφικής αρτηρίας που παρουσιάζει συμπτώματα. Σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί βλάβη πρέπει να εξαιρεθεί τμήμα >5cm (παρουσία «κατ΄ άλματος» αλλοιώσεων).

Η θεραπεία:

Γίνεται με κορτικοστεροειδή (πρεδνιζόνη 60mg/ημέρα) για τουλάχιστον δύο χρόνια, αμέσως μετά την διάγνωση για να προλάβουμε μία πιθανή τύφλωση. Σε σπάνιες, όμως, περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται είτε χορήγηση χαμηλών δόσεων κορτιζόνης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είτε θεραπεία με συνδυασμό κορτιζόνης και κάποιου άλλου ανοσορρυθμιστικού φαρμάκου.

Η πορεία της νόσου ελέγχεται με την ΤΚΕ και όταν επανέρθει στα φυσιολογικά πρέπει να μειωθούν τα κορτικοστεροειδή.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά