Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους

Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111 αν είσαι παιδί ή έφηβοςΓραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111 αν είσαι παιδί ή έφηβοςΗ Παγκόσμια ημέρα γραμμών βοήθειας παιδιών και εφήβων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια ημέρα επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας και με την συνεργασία της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών. Ο φετινός εορτασμός, στον οποίο συμμετέχουν, με παράλληλες εκδηλώσεις, και οι 147 οργανισμοί-μέλη του διεθνούς δικτύου Γραμμών Βοήθειας για παιδιά και νέους, Child Helpline International (CHI)**, έχει ως θέμα: «Προσεγγίζοντας περισσότερα παιδιά και εφήβους με τις νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία (ICTS)***».

Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε):

**Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. είναι από το 2006 μέλος του CHI, του διεθνούς δικτύου των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για παιδιά και νέους, που στόχο έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Το δίκτυο έχει 147 οργανισμούς μέλη σε 133 χώρες σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται μεταξύ τους προς όφελος των παιδιών και των εφήβων.

*** ICTS Information Communication Technologies

Η τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία της ΕΨΥΠΕ αποτελείται από δύο γραμμές:

  1. Γραμμή σύνδεσμος 801 801 1177 αν είσαι γονιός ή εκπαιδευτικόςΓραμμή-σύνδεσμος 801 801 1177 αν είσαι γονιός ή εκπαιδευτικόςΤη «Γραμμή-Σύνδεσμος 8018011177», που λειτουργεί από το 2005 και απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση, συμβουλευτική ή υποστήριξη για θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μέχρι 18 ετών. Λειτουργεί σε πανελλαδική εμβέλεια, καθημερινές, 9.30 π.μ-8.30 μ.μ και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ. με χρέωση μία αστική μονάδα. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
  2. Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2:00 μ.μ. έως τις 8:30. μ.μ. και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ. Στην Γραμμή 116111, το παιδί ή ο έφηβος μπορεί να μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τον απασχολεί και να έχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική ή (αν κριθεί απαραίτητο) να παραπεμφθεί στην καταλληλότερη για εκείνον κοινοτική δημόσια υπηρεσία για βοήθεια από κοντά. Στις κλήσεις, που είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, απαντούν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Τηλεφωνική Γραμμή Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου

 

Πολλά προβλήματα στις σχέσεις γονέων-παιδιών στην Ελλάδα

Ολοένα περισσότερα Ελληνόπουλα αλλά και Έλληνες γονείς απευθύνονται στους ειδικούς της ψυχικής υγείας για να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τηλεφωνική Γραμμή-Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου, από τον Ιούνιο του 2005 που τέθηκε σε λειτουργία έως σήμερα έχουν τριπλασιασθεί οι μικροί και οι μεγάλοι που την καλούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 5 Φεβρουαρίου 2007 έως τις 31 Μαρτίου 2007, οι επτά ειδικοί στην ψυχική υγεία που απαντούν στα τηλεφωνήματα ανταποκρίθηκαν σε 2.298 κλήσεις – από τις συνολικά 4.440 που δέχθηκαν, αλλά δεν απαντήθηκαν όλες ελλείψει προσωπικού.

Το 76% των κλήσεων γίνονται από γονείς, το 10% από εφήβους και παιδιά, το 8% από παππούδες και άλλους συγγενείς, και το 3% από εκπαιδευτικούς.

Το 85% όσων καλούν τον αριθμό 801-801-1177 είναι γυναίκες, ενώ το 17% από μονογονεϊκές οικογένειες. Επιπλέον, περισσότερα από ένα στα δύο τηλεφωνήματα προέρχονται από την Αθήνα, ενώ το 58% αφορούν αγόρια – με το 47% εφήβους, το 23% προβλήματα με παιδιά προσχολικής ηλικίας και το 25% μαθητές Λυκείου.

Το συνηθέστερο πρόβλημα που ζητά επίλυση είναι ο χειρισμός των παιδιών από τους γονείς σε ζητήματα της καθημερινότητας (αφορά το 39% των κλήσεων), ενώ στο 24% των περιπτώσεων οι κλήσεις γίνονται επειδή υπάρχουν προβλήματα σχέσεων – τόσο μεταξύ γονέων και παιδιών, όσο και μεταξύ παιδιών της ίδιας ηλικίας στο σχολείο.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος της Γραμμής-Συνδέσμου κ. Ιωάννης Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η κλινική υπεύθυνος της Γραμμής-Συνδέσμου κυρία Σοφία Βγενοπούλου, παιδοψυχίατρος, στο 27% των εφήβων που καλούν στην Γραμμή ανιχνεύονται στοιχεία ψυχοπαθολογίας – κυρίως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές διατροφής και μαθησιακές δυσκολίες.

Επιπλέον, το 20% των εφήβων που καλούν έχουν προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς τους, το 25% με τους συνομηλίκους και άλλους, το 25% ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία, το 6% έχουν ερωτήσεις για θέματα σεξουαλικότητας, το 4% αναφέρουν κακοποίηση και το 4% ανησυχούν για διατροφικές διαταραχές.

Στόχος της Γραμμής-Συνδέσμου, η οποία υπάγεται στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), είναι να ενθαρρυνθούν όσοι καλούν «να κάνουν το επόμενο βήμα», σύμφωνα με τους ειδικούς – είτε αυτό σημαίνει να συζητήσουν το πρόβλημά τους με τους γονείς ή όποιον άλλο αφορά είτε να ζητήσουν διαπροσωπική βοήθεια από ειδικούς στην ψυχική υγεία.

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος τόνισε ότι σύμφωνα με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχουν κάνει τα στελέχη του Συνηγόρου του Παιδιού με 3.500-4.000 παιδιά στα 4 χρόνια λειτουργίας του, τα κύρια προβλήματα των παιδιών είναι η έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, ο φόβος για τις συνέπειες απ’ όσα λένε και κάνουν, και η απουσία των γονέων τους.

Η απουσία των γονέων μπορεί να είναι λόγω δουλειάς ή επειδή οι γονείς απλώς είναι πολύ κουρασμένοι για να ασχοληθούν με τα παιδιά όταν βρίσκονται στο σπίτι, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας αφορά το ότι δεν έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για ό,τι τα πονά και τα προβληματίζει.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για τις Ανοιχτές Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους, με θέμα: "Φροντίζοντας την παιδική ψυχή", το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη 12 Απριλίου 2007 στην Αθήνα.

Στο Συμπόσιο έλαβαν μέρος ειδικοί και υπεύθυνοι Ανοικτών Τηλεφωνικών Γραμμών από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για την ακόμα αποτελεσματικότερη χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Η Γραμμή-Σύνδεσμος λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30 το πρωί έως 8.30 το βράδυ, καθώς και το Σάββατο από τις 9.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Το κόστος της κλίσης είναι μία αστική μονάδα, ενώ η λειτουργία της είναι πανελλαδική.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι της Γραμμής-Συνδέσμου εξέδωσαν ένα βιβλίο για τους γονείς που τιτλοφορείται «Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…» (εκδόσεις ΚΟΑΝ) και παρέχει πρακτικές συμβουλές για θέματα από το διαζύγιο και τον θάνατο έως το ψέμα, τον εκφοβισμό, την σημασία και την υπερβολική χρήση του υπολογιστή.

Πηγή: http://www.amna.gr

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  • www.amna.gr (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε./ ΑΠΕ-ΜΠΕ A.E.)-(Athens News Agency-Macedonian Press Agency S.A./ ANA-MPA S.A.).
  • www.childhelplineinternational.org/en/May17 (Child Helpline International-CHI)
  • www.childmentalhealth.gr (Κέντρο Πληροφόρησης για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου)
  • www.epsype.gr (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού & του Εφήβου-ΕΨΥΠΕ)
  • www.0-18.gr (Συνήγορος του Παιδιού)
  • www.tilefonikigrammi.gr

Σχετικά άρθρα