Σύμφωνα με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας ενδέχεται να προκαλούν ανησυχία στα παιδιά και τους εφήβους και να επηρεάζουν την ψυχική τους κατάσταση. Το αίσθημα της σύγχυσης και της ανασφάλειας που βιώνουν πολλοί ενήλικες σε σχέση με την οικονομική κατάσταση μπορεί να μεταδοθεί και στα παιδιά. Έτσι, τα παιδιά είναι δυνατόν να αισθάνονται εξίσου ανασφάλεια και να φοβούνται μήπως τα ίδια και οι οικογένειες τους βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Οι ενήλικες, άσχετα με το αν οι ίδιοι αισθάνονται ευάλωτοι ή θυμωμένοι, χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά τους, ώστε αυτά να νιώθουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά προκειμένου αυτά να κατανοούν τι πραγματικά συμβαίνει και πως τα γεγονότα επηρεάζουν ή όχι τη ζωή τους και προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις τους.
- Να είστε καθησυχαστικοί: Αναγνωρίστε και ισορροπήστε τα συναισθήματα τους
- Μην αμελείτε τις δικές σας ανάγκες
- Διατηρήστε τις συνήθειες του παιδιού και τις δικές σας
- Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια
- Ενισχύστε την προσαρμοστικότητα των παιδιών
- Προσπαθήστε να είστε αισιόδοξοι
- Να είστε και καλοί ακροατές και καλοί παρατηρητές
- Περιορίστε τη χρήση της τηλεόρασης
- Προετοιμάστε το παιδί σας για ενδεχόμενες αλλαγές στην οικογένεια
- Μιλάτε για τα γεγονότα με λόγια που αρμόζουν στην ηλικία τους
- Επιμένετε στα γεγονότα ενσωματώνοντας πάντα μια θετική παράμετροστις απαντήσειςσας
- Βοηθήστε τα παιδιά να διερευνούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους με σεβασμό
Τα παιδιά για να ανθίσουν χρειάζονται αγάπη, αφοσίωση, χρόνο, υποστήριξη, κάποιον που να τα ακούει και να πιστεύει σε αυτά… Όπως και σε εκείνη την εποχή της ψεύτικης ευημερίας, έτσι και σήμερα, ίσως λίγο λιγότερο, συνεχίζουμε να φορτώνουμε τα παιδιά μας με υλικά αγαθά ίσως για να αντισταθμίσουμε τις ενοχές μας για τον χρόνο που περνάμε μακριά τους.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι τα πολυτιμότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν: Είναι το να μιλάμε με τα παιδιά μας, να τα ακούμε, να πηγαίνουμε βόλτα μαζί τους, να κολυμπάμε στη θάλασσα, να βλέπουμε τα αστέρια παρέα με το παιδιά μας. Να ταξιδεύουμε μαζί τους, πραγματικά, αλλά και «νοερά», και να τους δείχνουμε τις ομορφιές του κόσμου. Να τους διαβάζουμε βιβλία και να τα ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν μόνα τους. Να προσπαθούμε να τα μυήσουμε στην λογοτεχνία, στην ποίηση και στη μουσική μας. Να τους μαθαίνουμε αξίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη γνώση και σοφία, με την ομορφιά, με την αγάπη, με το καλό και το δίκαιο, με τον αλτρουισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία, τα θαύματα της φύσης, όπως είναι ο έναστρος ουρανός, ο βυθός της θάλασσας, οι χιονισμένες κορυφές των βουνών. Να τους μαθαίνουμε για τις απλές καθημερινές στιγμές, εκείνες… τις ουσιαστικές, κατά τις οποίες για λίγα λεπτά να αισθάνονται ότι βρίσκουν πραγματικό νόημα στη ζωή: Στις ματιές αγαπημένων προσώπων, στη φροντίδα, στη στοργή, σε βαθιές στιγμές οικογενειακής ή προσωπικής γαλήνης και πληρότητας Μπρούμου, Μ. (υπό έκδοση). Θέματα Οικογενειακής Ψυχολογίας: Εγχειρίδιο για γονείς).
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση, επικοινωνήστε με τη Συμβουλευτική Τηλεφωνική Γραμμή της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Γραμμή Σύνδεσμος για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου: 801 801 1177 Για γονείς & εκπαιδευτικούς