Σχολές γονέων: Εμπνέοντας την αγάπη για το βιβλίο στο παιδί

"Αυτοί που διαβάζουν βιβλία ζουν πολλές ζωές. Οι υπόλοιποι μόνο μία"

George R.R.Martin

Πολλές είναι οι απόψεις που έχουμε ακούσει για τα βιβλία: Το βιβλίο διαμορφώνει στάσεις ζωής, διαβάζουμε γιατί μας βοηθά να ελπίζουμε, να ονειρευόμαστε, να βρίσκουμε ένα καταφύγιο όταν οι άλλοι μας απογοητεύουν και να ερχόμαστε πιο κοντά με τον εσώτερο εαυτό μας και να διαμορφώσουμε μια διαφορετική οπτική της πραγματικότητας γύρω μας. Μερικές βασικές αρχές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να εμπνεύσουμε την αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο στα παιδιά είναι οι παρακάτω:

  1. Ένα πρώτο και πολύ βασικό βήμα για να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο είναι να αποτελέσουμε εμείς οι ίδιοι το πρότυπο του καλού αναγνώστη, επιλέγοντας να διαβάζουμε βιβλία στον ελεύθερο χρόνο μας και όταν είμαστε ήρεμοι και χαλαροί μαζί με το παιδί.
  2. Να φροντίσουμε το παιδικό δωμάτιο να είναι από την αρχή «εξοπλισμένο» με μια βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια, η επίσκεψη μας σε βιβλιοπωλεία μαζί με το παιδί είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να μπορέσουν να γεμίσουν με βιβλία τα ράφια της βιβλιοθήκης.
  3. Στον χώρο του βιβλιοπωλείου ή σε υπαίθριες εκθέσεις βιβλίων, καλό θα είναι να δώσουμε στο παιδί την δυνατότητα να καλλιεργήσει την αυτενέργεια και την κριτική του σκέψη επιλέγοντας βιβλία που το ίδιο θεωρεί ελκυστικά είτε από τον τίτλο τους ή από την εικονογράφηση των βιβλίων. Ένα από τα καθήκοντα των γονιών είναι να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση των ικανοτήτων των παιδιών και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Χρειάζεται να ακούν τα αιτήματα του παιδιού και να μην προβάλλουν σε αυτό τις δικές τους προσδοκίες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ωθώντας τα για παράδειγμα να επιλέγουν βιβλία που αρέσουν στους ίδιους.
  4. Επίσης, η παρακολούθηση παρουσιάσεων βιβλίων ή παιδικών παραστάσεων που συνοδεύονται από αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά εργαστήρια, αποτελούν ελκυστικούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στα βιβλία.
  5. Τέλος, αξιοποιώντας ποιοτικά τον χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στα παιδιά μας συνίσταται η ανάγνωση βιβλίων στο σπίτι με τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσουν την φαντασία και την δημιουργική σκέψη των παιδιών: Μπορούμε να διαβάζουμε ιστορίες χρωματίζοντας ανάλογα την φωνή μας με την υπόθεση του κειμένου και άλλοτε με ενθουσιασμό και χαρά και άλλοτε με επιφύλαξη και αγωνία το παιδί θα περιμένει την συνέχεια της ιστορίας. Η χρήση των χεριών και η μίμηση των κινήσεων όσων εμπλέκονται στην ιστορία βοηθά. Επιπρόσθετα, μπορούμε να προτείνουμε στο παιδί να ολοκληρώσει την ιστορία, δίνοντας ένα δικό του τέλος ή να ζωγραφίσει ότι του έχει κάνει εντύπωση. Εναλλακτικά, μπορούμε να του προτείνουμε να «παίξουμε» μαζί ένα παιχνίδι ρόλων, σκηνοθετώντας το παραμύθι.
  6. Η εικονογράφηση θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη με όμορφες εικόνες και να αφήνει μια ευχάριστη ανάμνηση στο παιδί και να αποφεύγει να δείχνει σκληρές ρεαλιστικές σκηνές, όπως π.χ. στο παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας το λύκο να καταβροχθίζει τη γιαγιά!
  7. Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το βιβλίο που θα επιλέξουμε μαζί με το παιδί καλό είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην ηλικία του και άλλοτε να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει το παιδί κι άλλοτε να το εκπαιδεύει και να το διδάσκει (π.χ. ποιες είναι οι αξίες της ζωής).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα καλό βιβλίο αποτελεί την καλύτερη συντροφιά για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Παρακάτω προτείνουμε μερικά βιβλία που μπορούν να κρατούν συντροφιά στα παιδιά το καλοκαίρι:

  1. Η παλέτα των συναισθημάτων, Έρα Μουλάκη, εκδόσεις: Κέδρος
  2. Έτσι κάνουν τα παιδιά, Μυρτώ Γεωργίου - Νίλσεν, εκδόσεις: Νίκας/ Ελληνική παιδεία Α.Ε.
  3. Το δέντρο που έδινε, Shel Silverstein, εκδόσεις: Δωρικός
  4. Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, Λιόρι Ντέμπι, εκδόσεις: Πατάκη
  5. Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει,Γιάννης Πλαχούρης, εκδόσεις: Άγκυρα
  6. Θέλω να μου χαρίσεις κάτι, Ανθή Δοξιάδη, εκδόσεις: Άγρα
  7. Τα ξεχασμένα παιχνίδια, ΓΚΡΙΤΖΑΛΑ-ΛΑΟΥΤΑΡΗ ΑΝΝΑ, εκδόσεις: Μικρή Μίλητος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

  1. 20 Αξίες της Ζωής, Εστέβε Πουχόλ Ι Πονς, εκδόσεις: Άγκυρα
  2. Το πρώτο μου βιβλίο για τα συναισθήματα, Έλενα Ελένη, Γρηγόρης Κανελλόπουλος, εκδόσεις: Πατάκη
  3. Γονείς σε κρίση, Βασιλική Παππά, εκδόσεις: Οκτώ
  4. Η τέχνη να είσαι γονιός, Μυρτώ Γεωργίου – Νίλσεν, εκδόσεις: Καστανιώτης
  5. Ρίζες και φτερά: Γράμματα σε γονείς, Ανθή Δοξιάδη, εκδόσεις: Ποταμός
  6. Θέματα Οικογενειακής Ψυχολογίας: Εγχειρίδιο για γονείς, Μίνα Μπρούμου, εκδόσεις: Bookstars
  7. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν, Dorothy Law Nolte, εκδόσεις: Θυμάρι

Σχετικά άρθρα