Τριγλυκερίδια (TG)

Εκτύπωση

Τα τριγλυκερίδια (Triglycerides, TG) συντίθενται στο ήπαρ από λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, και γλυκόζη και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό και τους μύες όπου μπορούν να ανακτηθούν όταν χρειάζεται ως μια πηγή ενέργειας. Τα τριγλυκερίδια, μέσω των λιπαρών οξέων (FFA) που περιέχουν, παρέχουν την άμεση πηγή ενέργειας τόσο για τις μυϊκές ίνες της καρδιάς όσο και για τους σκελετικούς μύες και το δε περίσσευμα τους αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα σαν μελλοντικό απόθεμα ενέργειας.

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον ορό του αίματος μετρώνται και αξιολογούνται μαζί με την ολική χοληστερόλη, την  λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και την  λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), τυπικά ως μέρος της εξέτασης του λιπιδαιμικού προφίλ και αξιολόγησης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα τριγλυκερίδια επίσης χρησιμοποιούνται για τον έμμεσο υπολογισμό της LDL χοληστερόλης. Έτσι από τον παρακάτω τύπο προκύπτει η τιμής της LDL χοληστερόλης:

Τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία) μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, θεωρούνται παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Φυσιολογικές τιμές:

Πιθανές ερμηνείες παθολογικών τιμών:

Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων ανευρίσκονται σε:

Μειωμένες τιμές τριγλυκεριδίων ανευρίσκονται σε:

Παράγοντες που συμβάλλουν σε μη φυσιολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων κατά τον έλεγχο:

 

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ≥150 mg/dL αποτελούν ένα από τα διαγνωστικοά κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου. Η πρόσληψη λίπους, ως επί το πλείστον με τη μορφή των ακόρεστων λιπαρών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης σε άτομα με το μεταβολικό σύνδρομο.

Ετικέτες: ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά