Ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST)

Εκτύπωση

Η ασπαραγινική τρανσαμινάση (AST - Aspartate transaminase) ή ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (ASAT - Aspartate Aminotransferase), γνωστή παλαιότερα και σαν γλουταμινική οξαλοξική τρανσαμινάση ορού (SGOT – Serum Glutamil Oxaloacetic Transaminase) είναι ένα ένζυμο που καταλύει την αλληλομετατροπή των αμινοξέων και των κετοξέων με μεταφορά αμινομάδων και ειδικότερα καταλύει την ανταλλαγή της αμινομάδας του ασπαρτικού με την όξο-ομάδα του 2-κετογλουταρικού για το σχηματισμό οξαλοξικού και γλουταμικού.

Αντίδραση καταλυόμενη από την ασπαρτική αμινοτρανσφεράσηΑντίδραση καταλυόμενη από την ασπαρτική αμινοτρανσφεράση

Η AST είναι ευρέως κατανεμημένη σε όλους τους ιστούς με σημαντικές ποσότητες στην καρδιά και το ήπαρ. Μικρότερα ποσά βρίσκονται επίσης στους σκελετικούς μύες, τα νεφρά, το πάγκρεας, το σπλήνα, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο.

Σχεδόν όλη η ποσότητα του ενζύμου είναι ενδοκυττάρια και οποιαδήποτε βλάβη στους ιστούς αυτούς προκαλεί απελευθέρωση του ενζύμου AST στην κυκλοφορία, γεγονός που του προσδίδει την ικανότητα να χρησιμοποιηθεί σαν δείκτης της κυτταρικής καταστροφής.

Η ημερήσια διακύμανση της AST στο ίδιο άτομο μπορεί να φτάσει τις 5-8 μονάδες, ενώ η ημιπερίοδος ζωής της στην κυκλοφορία είναι 12-22 ημέρες.

Η AST χρησιμοποιείται στην διάγνωση των ηπατικών και ισχαιμικών καρδιακών νοσημάτων και συνήθως συνοδεύεται και από την μέτρηση της ALT (αλανινική αμινοτρανσφεράση).

Τιμές αναφοράς:

Αύξηση της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης έχουμε σε:

Μείωση της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης έχουμε σε:

Ο λόγος (ratio) AST / ALT στον ορό είναι περίπου ίσος με την μονάδα (1:1) και ο λόγος αυξάνει στο 3-4:1 στην αλκοολική ηπατοπάθεια. Η AST - αν και η ALT είναι πιο ειδική στα ηπατικά νοσήματα - στην αλκοολική ηπατική νόσο είναι πιο ειδική από την ALT.

Ετικέτες: , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά