Πνευμονία από μυκόπλασμα

Εκτύπωση

Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι γνωστοί μικροοργανισμοί που διαβιούν ελεύθερα, είναι προκαρυωτικά κύτταρα και περιβάλλονται μόνο από κυτταροπλασματική μεμβράνη. Η απουσία κυτταρικού τοιχώματος δημιουργεί κυτταρικό πολυμορφισμό και αντίσταση στα αντιβιοτικά που επενεργούν πάνω στο κυτταρικό τοίχωμα (πχ πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες).

Τα μυκοπλάσματα συνήθως αποικίζουν επιφάνειες των βλεννογόνων της αναπνευστικής και της ουρογεννητικής οδού πολλών ζωικών ειδών. Από τον άνθρωπο έχουν απομονωθεί 16 είδη μυκοπλασμάτων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σαπρόφυτα. Το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae) προκαλεί συνήθως αφανείς λοιμώξεις της ανώτερης και κατώτερης αναπνευστικής οδού, τραχειοβρογχίτιδες και στο 3-10 % των ατόμων πνευμονία.

Το Mycoplasma genitalium και το ουρεόπλασμα (Ureaplasma urealyticum) είναι γνωστά αίτια ουρηθρίτιδας και εμπλέκονται σε άλλες παθήσεις των γεννητικών οργάνων.

Το μυκόπλασμα της πνευμονίαςΤο μυκόπλασμα της πνευμονίαςΤο μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae) προκαλεί άτυπες πνευμονίες με υψηλότερη συχνότητα στα νεαρά άτομα ηλικίας 10 έως 40 ετών. Ευθύνεται για το 20% των πνευμονιών των εφήβων, για το 50% των πνευμονιών σε μαθητές λυκείου και για το 20-30% των πνευμονιών σε στρατευμένους.

Το μυκόπλασμα μεταδίδεται με τα σταγονίδια κατά το βήχα και τον πταρμό από άτομο σε άτομο (κυρίως σε κλειστούς χώρους) όπως σχολεία, στρατόπεδα κ.α. αν και τα περισσότερα κρούσματα είναι σποραδικά ή εμφανίζονται εντός των οικογενειών.

Η περίοδος επώασης είναι 2-3 εβδομάδες σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Περιστατικά εμφανίζονται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους αν και μελέτες διαπιστώνουν μια αύξηση των κρουσμάτων τους φθινοπωρινούς μήνες.

Κλινική εικόνα:

Εξωπνευμονικά συμπτώματα:

Πληθώρα, αν και σπανίων εξωπνευμονικών συμπτωμάτων που έχουν ανοσολογική βάση έχουν σχετιστεί με την λοίμωξη από μυκόπλασμα και πολλές φορές μπορεί να αποτελούν την μοναδική ένδειξη της μυκοπλασματικής λοίμωξης. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Παθολογοανατομία:

Βρογχίτιδα και βρογχιολίτιδα με παρουσία ουδετερόφιλων και μακροφάγων κυττάρων μέσα στον αυλό των βρόγχων, ενώ στον υποβλεννογόνο και περιβρογχικό ιστό υπάρχει διήθηση με λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα. Κατά την εξέλιξη τα φλεγμονώδη στοιχεία συρρέουν και δημιουργούν πνευμονικές διηθήσεις.

Ακτινογραφία θώρακος:

Διάγνωση:

Συνήθως η νόσος παραμένει αδιάγνωστη λόγω της παρόμοιας κλινικής εικόνας με τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η παρατεταμένη νόσος και οι εξωπνευμονικές εκδηλώσεις δημιουργούν υποψίες της νόσου.

Θεραπεία:

Επιπλοκές:

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά