Πνευμονία από Legionella

Εκτύπωση

Η Legionella (λεγεωνέλλα) είναι ένας Gram (-), αερόβιος βάκιλος (χρειάζεται οξυγόνο) που ζει στο φυσικό υδάτινο περιβάλλον κυρίως σε μέρη με στάσιμο νερό, όπως πύργους συστημάτων ψύξης, συστήματα ζεστού νερού, σιντριβάνια, λίμνες γλυκού νερού και κολπίσκους όπου και παρασιτεί ενδοκυττάρια, πρωτόζωα όπως είναι η αμοιβάδα και μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον 50 είδη και 70 ορότυποι.

Το κύριο είδος που ενοχοποιείται για τη λοίμωξη στον άνθρωπο είναι η Legionella pneumophila η οποία είναι και υπεύθυνη για το 70-80% των περιπτώσεων της νόσου των λεγεωνάριων.

Λεγιονέλλα πνευμονίαςΛεγιονέλλα πνευμονίας Η νόσος των λεγεωνάριων (Legionnaires' disease) πήρε το όνομά της, τον Ιούλιο του 1976, όταν κατά την διάρκεια συνάντησης βετεράνων της Αμερικάνικης Λεγεώνας σε ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας, προσβλήθηκαν 221 άτομα και πέθαναν 34 από άγνωστη "ασθένεια μυστήριο", που σαν αιτιολογικός παράγοντας ταυτοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1977 ένα έως τότε άγνωστο βακτηρίδιο που στη συνέχεια ονομάστηκε Legionella.

Η νόσος μεταδίδεται αποκλειστικά από περιβαλλοντικές πηγές, (κυρίως στάσιμο νερό 32-45 0C) με την εισπνοή αερολύματος σταγονιδίων νερού (1-5 μm). Όταν το νερό των φυσικών δεξαμενών εισάγεται και κυκλοφορεί στα ανθρώπινα δίκτυα ύδρευσης, η Legionella μπορεί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να γίνει επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δυνητικές πηγές μετάδοσής της αποτελούν, οι πύργοι ψύξης, οι καταιονιστήρες, τα σπα (spa), οι νεφελοποιητές, τα σιντριβάνια, οι υγραντήρες, οι εγχυτήρες (μπεκ) κι οποιαδήποτε πηγή από την οποία μπορεί να προκληθεί αερόλυμα.

Ο όρος Legionellosis (λεγεωνέλλωση) - οποιαδήποτε λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί από τη Legionella - περιλαμβάνει 2 διακριτά κλινικά σύνδρομα:

Πνευμονία από Legionella:

Το 1-15% των εξωνοσοκομειακών πνευμονιών οφείλονται στην Legionella ενώ το 98-99% αυτών οφείλονται στην Legionella pneumophila και το 1-2% στην Legionella micdadei.

Η λοίμωξη με Legionella pneumophila μπορεί να εμφανιστεί σαν άτυπη πνευμονία με ελαφρά κλινική διαδρομή ή σαν τυπική πνευμονία με θνητότητα ακόμα και μετά από σωστή αγωγή 5% -14%. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιο ευπαθή ακόμα και σε εισπνοή λιγότερων βακίλων και η θνητότητα τους αυξάνει στο 50%.

Παράγοντες κινδύνου:

Κλινική εικόνα:

Κύρια χαρακτηριστικά της νόσου (δίνουν ισχυρή πιθανότητα για Legionella):

Εξωπνευμονικά ευρήματα:

Εξωπνευμονικά συμπτώματα:

Ακτινογραφία θώρακος:

Μικροβιολογική διάγνωση:

Αντιμικροβιακή θεραπεία:

Εναλλακτικά:

 

* Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νόσο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τις λοιμώξεις από Legionella (EWGLI).

ΝέοΕγκύκλιος (02/08/2018) Υπουργείου Υγείας: Πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων (για λήψη κάντε κλικ εδώ).

Ετικέτες: , , , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά