Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Εκτύπωση

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων {Human Papillomavirus (HPV)} είναι ο συχνότερος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός και σχετίζεται με έως και 99.7% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την δεύτερη παγκόσμια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Από τους πάνω από 100 τύπους του ιού που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, 40 περίπου, προσβάλουν το γεννητικό σύστημα και 15 από αυτούς σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σχηματική παράσταση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτωνΌλοι οι τύποι του HPV προσβάλλουν επιλεκτικά το επιθήλιο του δέρματος και των βλεννογόνων των ανθρώπων και μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής με μολυσματικές βλάβες. Ο μικροτραυματισμός στη θέση του ενοφθαλμισμού μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση. Στα ενήλικα άτομα, η στοματογεννητική σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι είναι ασυμπτωματικές και μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με εδικές εξετάσεις που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (DNA) του ιού. Αντιθέτως οι συμπτωματικές λοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως με την μορφή κονδυλωμάτων (ακροχορδόνες) και όχι κακοήθειας. Οι τύποι 6 και 11 του ιού, χαρακτηρίζονται ως χαμηλού κινδύνου, λόγω της μικρής πιθανότητας μετάλλαξης, ενώ η μόλυνση από αυτούς τους τύπους έχει συνήθως ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κονδυλωμάτων και χαμηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Οι τύποι 16 και 18 ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, διότι είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες (προ-καρκινικές δυσπλασίες) που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV από μόνη της δεν προκαλεί κακοήθη μετασχηματισμό των μολυσμένων ιστών αλλά περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η χρήση του καπνού, η υπεριώδη ακτινοβολία, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη φυλλικού οξέος, η καταστολή του ανοσοποιητικού, εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.

Στην Ευρώπη έως και το 71.5% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τα ογκογόνα στελέχη HPV 16 και 18.

Κλινική εικόνα:

Οι κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον HPV εξαρτώνται από τη θέση των βλαβών και από τον τύπο του ιού.

Επιπλοκές των ακροχορδόνων:

Διάγνωση:

Θεραπεία:

Θεραπεία εξωτερικών, εξωφυτικών πρωκτογεννητικών κονδυλωμάτων:

Οι χορηγούμενες από τον επαγγελματία υγείας θεραπείες:

Οι εφαρμοζόμενες από τον ασθενή θεραπείες:

Εναλλακτικές θεραπείες:

Θεραπεία κονδυλωμάτων του τραχήλου της μήτρας:

Θεραπεία κολπικών κονδυλωμάτων:

Θεραπεία κονδυλωμάτων ουρηθρικού στομίου:

Θεραπεία κονδυλωμάτων ορθού:

Πρόληψη:

Τα προσφάτως παραχθέντα εμβόλια με VLP του HPV μειώνουν θεαματικά τη συχνότητα των λοιμώξεων από τους τύπους του HPV που περιέχονται στο εμβόλιο. Τα εμβόλια αυτά στοχεύουν στους ιικοϋς τύπους που προκαλούν νόσο της πρωκτογεννητικής οδού και παρασκευάζονται σε ιστοκαλλιέργειες από το γονίδιο της κύριας καψιδικής πρωτεΐνης (L1). Με τους κατάλληλους φορείς και συστήματα ιστοκαλλιέργειας, η πρωτεΐνη L1 αυτοσυναρμολογείται και σχηματίζονται VLP μορφολογικά και αντιγονικά πανομοιότυπα με τα φυσικά αντίστοιχα, αλλά χωρίς ιικό νουκλεϊκό οξύ.

Προς το παρόν, ένα τετραδύναμο εμβόλιο HPV4 (Gardasil®) με τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του HPV προτείνεται για κορίτσια και νεαρές γυναίκες 9-26 ετών για την πρόληψη εμφάνισης γεννητικών κονδυλωμάτων, καρκίνου των γεννητικών οργάνων, προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου και του καρκίνου του ορθού και για αγόρια 9-26 ετών για την πρόληψη εμφάνισης γεννητικών κονδυλωμάτων και καρκίνου του ορθού και το διδύναμο εμβόλιο HPV2 (Cervarix®) που περιέχει τους τύπους 16 και 18 και έχει εγκριθεί και προτείνονται για κορίτσια και νεαρές γυναίκες 10-25 ετών.

Οι τύποι 6 και 11 του HPV προκαλούν το 90% των πρωκτογεννητικών κονδυλωμάτων, ενώ οι τύποι 16 και 18 είναι υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Επειδή το υπόλοιπο 30% των τελευταίων καρκίνων προκαλείται από τύπους που δεν περιέχονται στα εμβόλια, δεν συνιστάται προς το παρόν να αλλάξει η στρατηγική των προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αντισύλληψη με μεθόδους φραγμού είναι χρήσιμο προληπτικό μέτρο για τα οξυτενή κονδυλώματα και άλλες πρωκτογεννητικές νόσους από HPV.

Πηγή:

Ετικέτες: , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά