Τρόπος λήψης ρινοφαρυγγικού και στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος για έλεγχο του ιού SARS-CoV-2

Εκτύπωση

Η δειγματοληψία για τον ιό SARS-CoV-2 γίνεται σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού κατά κύριο λόγο από τους ιατρούς των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων ή άλλους εκπαιδευμένους ιατρούς. Για τη δειγματοληψία λαμβάνονται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας για τον λήπτη, τα οποία περιλαμβάνουν μάσκα υψηλής προστασίας, ολόσωμη, αδιάβροχη ποδιά, γυαλιά ή ειδική μάσκα με οθόνιο για προστασία των οφθαλμών, διπλά γάντια, χειρουργικό σκούφο για προστασία των μαλλιών και τέλος, ποδονάρια πάνω από τα παπούτσια.

Το δείγμα που λαμβάνεται με ειδικό στειλεό από τον ρινοφάρυγγα ή το στοματοφάρυγγα, συσκευάζονται με ειδικό τρόπο, αφού τοποθετηθούν σε ειδικό κυτίο μεταφοράς και συνοδεύονται πάντα από το ειδικό έντυπο που απαιτείται από τον ΕΟΔΥ, συμπληρωμένο από τον εκάστοτε ιατρό. Το δείγματα αποστέλλονται στο εργαστήριο όπου και εξετάζονται με την  μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (RT-PCR)*.

Τα δείγματα που λαμβάνονται για μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2, είναι κυρίως ρινοφαρυγγικό / στοματοφαρρυγγικό επίχρισμα/ φαρυγγικό έκπλυμα από το ανώτερο αναπνευστικό ή πτύελα/ βρογχικές εκκρίσεις/BAL από το κατώτερο αναπνευστικό. Κλινικά δείγματα που λαμβάνονται από το κατώτερο αναπνευστικό αναμένεται να έχουν υψηλότερη διαγνωστική αξία από δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό.

Ρινοφαρυγγικό επίχρισμα / στοματοφαρυγγικό επίχρισμα

Λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

Λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματοςΛήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

Εισαγωγή δείγματος στο υλικό μεταφοράςΕισαγωγή δείγματος στο υλικό μεταφοράς

Λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος

Λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματοςΛήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος

*Κατά την μεθοδολογία Real Time RT-PCR στα προς εξέταση δείγματα γίνεται απομόνωση του ιικού RNA και εφαρμογή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή για την ενίσχυση 2 διαφορετικών στόχων του ιικού γονιδιώματος του SARS-CoV-2.

 

Πηγή: ΕΟΔΥ - Ενημερωτικό Υλικό για Ιατρούς Τουριστικών Καταλυμάτων | Covid-19

Ετικέτες: , , , ,

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά