Τεστ πατρότητας

Εκτύπωση

Το γενετικό υλικό ενός ατόμου είναι σχεδόν απόλυτα ίδιο σε κάθε σωματικό κύτταρο. Κατά τη σεξουαλική αναπαραγωγή, το γενετικό υλικό των γονέων δημιουργεί τυχαία έναν μοναδικό γενετικό συνδυασμό σε ένα καινούριο κύτταρο, το ζυγωτό. Το ανασυνδυασμένο γενετικό υλικό που σχηματίζεται είναι γνωστό ως πυρηνικό γονιδίωμα, επειδή εντοπίζεται στον πυρήνα του κυττάρου. Το κλειδί στην όλη διαδικασία είναι ότι καθένας από εμάς γεννιέται με ένα μοναδικό γενετικό υπόβαθρο. Εκτός από το πυρηνικό DNA, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων έχουν επίσης το δικό τους γενετικό υλικό, το μιτοχονδριακό DNA. To μιτοχονδριακό γονιδίωμα κληρονομείται αποκλειστικά από την μητέρα και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία απόδειξης της πατρότητας.

Τεστ πατρότηταςΤο τεστ πατρότητας (DNA paternity testing), με απλά λόγια, αντιπροσωπεύει την εργαστηριακή διαδικασία με την οποία αποδεικνύεται η πατρότητα ενός άντρα, δηλαδή καθορίζει κατά πόσο ένας άνδρας είναι ο βιολογικός πατέρας ενός παιδιού. Επειδή η μοριακή δομή του DNA και τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού κληρονομούνται από τη δομή του DNA, προάγει έναν αδιάψευστο και οριστικό τρόπο τεκμηρίωσης βιολογικών σχέσεων. Συνεπώς, το τεστ DNA έχει καθιερωθεί ως η πιο αποδεκτή μέθοδος για τον προσδιορισμό της ταυτότητας τόσο στις νομικές όσο και στις επιστημονικές κοινότητες.

Το DNA τεστ επιτυγχάνεται με δειγματοληψία και απομόνωση DNA από διάφορα βιολογικά υλικά (κηλίδες αίματος, σπέρμα, τρίχες μαλλιών μαζί με την ρίζα τους, ρινικές εκκρίσεις), και πολλά υπόβαθρα (πιπίλες, οδοντόβουρτσες, αποτσίγαρα, τσίχλες, χαρτομάντιλα, λευκοπλάστες, ρούχα, επιδέσμους, κτλ.). Τα αποτελέσματα είναι γενικά διαθέσιμα μέσα σε 3 ημέρες από την παραλαβή των δειγμάτων από το εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας, για τις αναλύσεις, τουλάχιστον 16 γενετικούς δείκτες, η στατιστική εγκυρότητα του αποτελέσματος είναι τουλάχιστον 99,999% σε περίπτωση που το γενετικό προφίλ του παιδιού και του πατέρα ταυτίζονται και 100% στην περίπτωση μη ταυτοποίησης.

Οι τεχνικές μοριακής βιολογίας, που χρησιμοποιούνται για κάθε DNA τεστ πατρότητας, είναι η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (PCR) και η RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism)

DNA τεστ πατρότηταςΤύποι πατρικού τεστ

 1. Μεταγενέθλιο DNA τεστ
  1. Συλλογή και ανάλυση δείγματος της παρειάς.
  2. Συλλογή και ανάλυση δείγματος του ομφάλιου λώρου.
  3. Συλλογή και ανάλυση αίματος.
 2. Προγενέθλιο DNA τεστ
  1. Αμνιοκέντηση: Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται στο 2ο τρίμηνο μεταξύ της 14ης και 20ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Ο ιατρός χρησιμοποιεί υπερήχους για την καθοδήγηση μιας λεπτής βελόνας μέσα στην μήτρα μέσω της κοιλιακής περιοχής. Η βελόνα εισροφά ένα μικρό δείγμα αμνιακού υγρού το οποίο αναλύεται. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια μικρή πιθανότητα τραυματισμού του εμβρύου ή και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και αποβολή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι οι αιμωδίες (μουδιάσματα), η διαρροή αμνιακού υγρού και κολπική αιμορραγία. Η ιατρική συγκατάθεση είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση της διαδικασίας του πατρικού τεστ.
  2. Λήψη χοριακών λαχνών: Αυτή η τεχνική αποτελείται από μια λεπτή βελόνα ή σωλήνα τα οποία ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσω του τραχήλου καθοδηγούμενα από τον υπέρηχο για να εντοπιστούν οι χοριακές λάχνες. Οι χοριακές λάχνες και το έμβρυο προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο και έχουν το ίδιο γενετικό υπόβαθρο. Αυτή η τεχνική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γρηγορότερη χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης, από την 10η έως τη 13η εβδομάδα. Η ιατρική συγκατάθεση είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής στη διαδικασία του πατρικού τεστ.

Γιατί η απόδειξη πατρότητας είναι σημαντική;

Η απόδειξη πατρότητας είναι σημαντική για την εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού και για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων του. Οπωσδήποτε, η γνώση του βιολογικού πατέρα είναι απαραίτητη για αρκετούς λόγους:

Βιβλιογραφία

Ετικέτες: , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά