Κνησμός

Εκτύπωση

Ο κνησμός (φαγούρα) είναι η αίσθηση που εγείρει την επιθυμία ξυσίματος στο δέρμα. Ο κνησμός (itching) αποτελεί το συνηθέστερο σύμπτωμα στη δερματολογία και μπορεί να είναι τοπικός ή γενικευμένος χωρίς ενδείξεις δερματικού νοσήματος (π.χ. χωρίς εξάνθημα ή δερματική βλάβη).

Επί απουσίας πρωτοπαθούς δερματικής βλάβης ο γενικευμένος κνησμός είναι ενδεικτικός υποκείμενης συστηματικής διαταραχής, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης και η χολόσταση μπορούν να εκδηλωθούν με τοπικό κνησμό. Οι περισσότεροι ασθενείς με κνησμό ωστόσο δεν υποφέρουν από συστηματικό νόσημα κι ο γενικευμένος κνησμός οφείλεται συνήθως σε εκτεταμένη δερματική διαταραχή.

Ο κνησμός είναι ένα βασανιστικό αίσθημα που πλήττει βαρύτατα την ποιότητα ζωής του ασθενούς, επιφέροντας δυσμενή επίδραση στην επαγγελματική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή, διαταραχές του ύπνου, νευρικότητα και κατάθλιψη.

Οι σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν κνησμό είναι:

1. Τοπικά αίτια:

2. Γενικά αίτια:

Νοσήματα αιμοποιητικού συστήματος:

Ηπατικά νοσήματα:

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (αποτελεί την συνηθέστερη συστηματική διαταραχή που προκαλεί κνησμό αφού προσβάλλει το 60%, περίπου, των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και οφείλεται πιθανότατα στον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό και τα αυξημένα επίπεδα φωσφόρου και μαγνησίου).

Ενδοκρινικά νοσήματα:

3. Διάφορα:

4. Εντοπισμένες:

Πρωκτογεννητικής χώρας:

Τοπικές παθήσεις του πρωκτού:

Δερματικές παθήσεις:

Μύκητες:

Ερεθιστικά εκκρίματα:

Οξυουρία (κυρίως σε μικρά παιδιά και σε άτομα της ίδιας οικογένειας)

Κνησμός αιδοίου:

Ετικέτες: , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά