Αντιδιαβητικά φάρμακα - Αναστολείς της α- γλυκοζιδάσης

Η κατηγορία των αναστολέων της α-γλυκοζιδάσης (Alpha-glucosidase inhibitors) προκαλεί την αναστολή της α- γλυκοζιδάσης που είναι υπεύθυνη για την αποικοδόμηση των πολυ- και ολιγοσακχαριτών της τροφής, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η αύξηση της γλυκόζης που ακολουθεί ένα υδατανθρακούχο γεύμα.

Χημική δομή της ακαρβόζηςΗ ακαρβόζη (Acarbose) - ο κύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας- όταν χορηγηθεί στην αρχή των γευμάτων επιβραδύνει τη διάσπαση και απορρόφηση των υδατανθράκων της τροφής και με τον τρόπο αυτό μειώνει την μεταγευματική υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία.

Σε διαβητικούς ασθενείς, η ακαρβόζη πετυχαίνει μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας κατά 30-50% και της HbA1c κατά 0,5-0,8%.

Σε νεότερες μελέτες, η ακαρβόζη αν και ήταν αποτελεσματική στη μείωση της μεταγευματικής αιχμής του σάκχαρου του αίματος, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και ούτε να προλάβει την καθυστέρηση της προόδου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δοσολογία:

  • Η συνιστώμενη δόση έναρξης της ακαρβόζης είναι 50 mg δύο φορές ημερησίως, που αυξάνεται σταδιακά έως 100 mg τρεις φορές ημερησίως. Για μέγιστο αποτέλεσμα στην μεταγευματική υπεργλυκαιμία, η ακαρβόζη θα πρέπει να δοθεί με έναρξη του φαγητού.

Ενδείξεις:

  • Συμπληρωματικό σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεπαρκώς ρυθμιζόμενο με δίαιτα, αντιδιαβητικά ή ινσουλίνη για την αντιμετώπιση της μετα-γευματικής υπεργλυκαιμίας.

Αντενδείξεις:

  • Υπερευαισθησία στο φάρμακο.
  • Κύηση και θηλασμός.

Παρενέργειες:

  • Μετεωρισμός, κοιλιακά άλγη, διάρροια ιδιαίτερα μετά από πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα.
  • Όταν ακαρβόζη χορηγείται μόνη της, δεν υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας. Ωστόσο, εάν συνδυαστεί με σουλφονυλουρίες ή ινσουλίνη, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας από τους παράγοντες αυτούς. Μια μικρή αύξηση των τρανσαμινασών έχει παρατηρηθεί σε κλινικές δοκιμές με ακαρβόζη (5%), ιδιαίτερα με δόσεις >300 mg/ημέρα και με τα επίπεδα να επιστρέφουν στο φυσιολογικό με τη διακοπή του φαρμάκου.

Αλληλεπιδράσεις:

  • Τα αντιόξινα, η χολεστυραμίνη και τα πεπτικά ένζυμα μειώνουν τη δράση τους. Προσοχή χρειάζεται στη χορήγηση σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και σε αποφράξεις που ενδέχεται να επιδεινωθούν από το σχηματισμό αερίων στο έντερο καθώς και σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας να δοθεί γλυκόζη και όχι ζάχαρη που θα διασπαστεί αργά λόγω του φαρμάκου.

Φαρμακευτικά προϊόντα:

  • Glucobay® 50, 100 mg.

Η μιγλιτόλη (Miglitol-Glyset®) αποτελεί το δεύτερο εκπρόσωπο, μετά την ακαρβόζη, που ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της α- γλυκοζιδάσης. Η μιγλιτόλη σε αντίθεση με την ακαρβόζη απορροφάται από το έντερο και αποβάλλεται κυρίως από τους νεφρούς.

Σχετικά άρθρα