ΑΣύμφωνα με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέχρι σήμερα από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε από 16 από τις 40 χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών (για αρκετές χώρες μάλιστα πρόκειται για το μαζικότερο εμβολιασμό στην ιστορία τους) με το πανδημικό εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 εκτιμά ότι έχουν διανεμηθεί περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου πανδημίας και έχουν εμβολιαστεί περίπου 65 εκατομμύρια άτομα.
Δεδομένης αυτής της κλίμακας της χορήγησης του εμβολίου, έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό. Στην πλειονότητά τους, όμως, αφορούν ήπια συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνος και ερυθρότητα στο σημείο όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο. Με μικρότερη συχνότητα έχουν αναφερθεί παρενέργειες που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης και μυαλγίες, συμπτώματα που υποχωρούν σε διάστημα 48 ωρών. Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί περίπου δέκα περιστατικά συνδρόμου Guillain – Barre, σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά της νέας γρίπης. Και οι δέκα περιπτώσεις διερευνώνται προκειμένου να βεβαιωθεί ότι συνδέονται όντως με τον εμβολιασμό ή παρουσιάστηκαν συμπτωματικά. Όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες του Οργανισμού, κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν ήταν θανατηφόρο.
Ένας μικρός αριθμός θανάτων συνέβησαν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Όλοι οι θάνατοι, που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ, έχουν ερευνηθεί άμεσα. Αν και ορισμένες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα των ερευνών που ολοκληρώθηκαν και ανακοινώθηκαν από τον ΠΟΥ έχουν αποκλείσει την άμεση σχέση του πανδημικού εμβολίου με τους θανάτους. Στην Κίνα, για παράδειγμα, έχουν χορηγηθεί 11 εκατομμύρια εμβόλια και έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές διαβεβαίωσαν ότι τα αίτια των θανάτων σχετίζονται με νοσήματα από τα οποία έπασχαν οι εμβολιαζόμενοι και όχι με τον εμβολιασμό καθαυτό.
Επίσης από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτουν διαφορές ως προς το προφίλ ασφαλείας και των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των διαφόρων εμβολίων (ανοσοενισχυμένα αδρανοποιημένα εμβόλια, μη ανοσοενισχυμένα αδρανοποιημένα εμβόλια, εμβόλια με εξασθενημένους οργανισμούς) που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.
Αν και η παρακολούθηση της ασφάλειας του εμβολίου συνεχίζεται, όλα τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα πανδημικά εμβόλια ταιριάζουν με το άριστο προφίλ ασφάλειας των εμβολίων για την εποχιακή γρίπη, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 60 χρόνια.