Κυτταρίτιδα

Print

Η κυτταρίτιδα (cellulitis) είναι μία οξεία μη πυώδης λοίμωξη του υποδόριου ιστού που προκαλείται από υπερκείμενη φλεγμονή του δέρματος. Οι διεισδυτικές βλάβες του δέρματος (π.χ. ενδοφλέβια παροχή), οι τοπικές βλάβες (π.χ. τσιμπήματα εντόμων, σμηγματογόνες κύστεις, χειρουργική επέμβαση) και οι σχάσεις του δέρματος (π.χ. σε πρωκτικές ραγάδες, στα μεσοδακτύλια διαστήματα), επιτρέπουν στα παθογόνα βακτήρια να εισέλθουν στο δέρμα και να προκαλέσουν την λοίμωξη. Σε σπάνιες περιπτώσεις σηψαιμίας, μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα αυτόματα ως αποτέλεσμα της βακτηριαιμίας.

ΚυτταρίτδαΚυτταρίτιδα

Οι πιο συνηθισμένοι υπεύθυνοι μικροργανισμοί της λοίμωξης είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος (streptococcus pyogenes) και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (staphylococcus aureus). Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) δεν είναι αποτελεί συχνό αίτιο κυτταρίτιδας. Στην κογχική κυτταρίτιδα ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας (haemophilus influenzae) αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία αφού η λοίμωξη συχνά προέρχεται από τα παρακείμενα ιγμόρεια.

Η κυτταρίτιδα είναι μία συχνή λοίμωξη. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος, η κακή υγιεινή και η κακή αιμάτωση των ιστών (π.χ. σε σακχαρώδη διαβήτη).

Ιστορικό:

Κλινική εξέταση:

Παρακλινικός έλεγχος:

Θεραπεία:

Επιπλοκές:

Πρόγνωση:

 

Πηγή: Amir H. Sam - James T.H. Teo -Rapid Medicine - Second Edition – Infection Diseases -Cellulitis

Tags: , , , , , ,
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive