Καλοκαιρινές διακοπές

Η ώρα των διακοπών έφτασε επιτέλους! Αναζητάμε την βαλίτσα των διακοπών και την «γεμίζουμε» με τη γνωστή σειρά: Τα βαριά ρούχα από κάτω, τα πιο ελαφρά από πάνω, τα παπούτσια στο πλάι κι όλα τα υπόλοιπα διάσπαρτα, να γεμίζουν τα κενά, αποτελώντας απαραίτητα υποστηρίγματα στα τραντάγματα του ταξιδιού που είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο καθένας από εμάς μόνος του, με τους φίλους του ή με την οικογένειά του.

Μαζί με τα απαραίτητα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές (αντηλιακό, μαγιό, πέδιλα, πετσέτες), είναι σημαντικό να αφήνουμε χώρο και για άλλου είδους «απαραίτητα», που δεν είναι άλλα από «τα ψυχολογικά μας εφόδια»: Ευχάριστη και θετική διάθεση, ουσιαστική επικοινωνία, έμπρακτη εκδήλωση των συναισθημάτων μας στους γύρω μας. Τα «ψυχολογικά μας εφόδια» μπορούν να βοηθήσουν, ώστε οι διακοπές να αποτελέσουν αυτό που πραγματικά δηλώνει το όνομά τους: «Προσωρινή αναστολή στη συνέχεια και την ομαλή διεξαγωγή δραστηριότητας που είχε ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη». Με άλλα λόγια, να αποτελέσουν οι διακοπές μας ένα διάλειμμα για ξεκούραση, μια διακοπή από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν σε αυτές τις διακοπές να πάρουμε μαζί μας τα παρακάτω:

Ευχάριστη και θετική διάθεση, η οποία είναι απαραίτητη για ένα καλό ξεκίνημα στις διακοπές μας. Προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω την κούραση και το άγχος του χειμώνα και να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο ξεκινάμε με αισιοδοξία ότι θα περάσουμε καλά στις φετινές διακοπές.

Ουσιαστική επικοινωνία, στις διακοπές, όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά, ξεκινώντας με διάθεση και ικανότητα να ακούσουμε προσεκτικά -δηλαδή, όχι μόνο με τα αυτιά μας και τα μάτια μας, αλλά με όλες τις αισθήσεις μας γενικά- τι έχει να μας πει το άλλο άτομο. Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν θέματα που συχνά αναβάλλαμε, αλλά πάντα θέλαμε να κουβεντιάσουμε με τους αγαπημένους μας. Σημαντικό για μια ουσιαστική επικοινωνία είναι να αρχίσει κανείς με δηλώσεις που ξεκινούν με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του «θα ήθελα να…» παρά με δηλώσεις που επικεντρώνονται σε απαιτήσεις «απαιτώ να…» ή «πρέπει να…».

Χιούμορ, «η πιο ευφυής άμυνα του ανθρώπου». Απαραίτητο στην οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, φιλική, συναδελφική, ερωτική. Εξάλλου, το χαμόγελο μας είναι μια από τις πιο «ανέξοδες πράξης αγάπης» απέναντι στους άλλους, ενώ το γέλιο, το εμφανές «σύμπτωμα» της διαδικασίας του χιούμορ, ψυχολογικά σημαίνει πως δίνουμε το «πράσινο φως» στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους.

Έμπρακτη απόδειξη των συναισθημάτων μας. Οι μικρές, τρυφερές χειρονομίες που δείχνουν ενδιαφέρον και αγάπη, όπως είναι ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα δείπνο, ένα γράμμα, μια ζωγραφιά, ένα ποίημα ή ένα χαμόγελο, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης για τους αγαπημένους μας! Αυτές, οι πιο μικρές και φαινομενικά ασήμαντες, ίσως, αλλά σαφώς πιο ουσιαστικές δηλώσεις ή συμπεριφορές, πάντα πετυχαίνουν τον στόχο τους, στα θέματα ανθρώπινων σχέσεων και επικοινωνίας.

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στην προσωπική μας ηρεμία και γαλήνη. Οι διακοπές και τα διαλλείματα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με τη μορφή αποδράσεων στην φύση, Σαββατοκύριακα εκτός πόλης ή χρόνος για την οικογένεια μας και τους φίλους μας, θα μας βοηθήσει να μεταβαίνουμε πιο εύκολα από την εργασία στην ξεκούραση και από την ξεκούραση και τις διακοπές στην επιστροφή και προσαρμογή στην καθημερινότητα. Έτσι, δε θα διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό ο ρυθμός της ζωής μας και οι διακοπές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για ένα δυναμικό και ξεκούραστο ξεκίνημα με την καινούρια σχολική χρονιά.

Το σημαντικό είναι ένας υγιής και δημιουργικός εαυτός! Να μάθουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι! Και οι διακοπές βοηθούν σημαντικά σε αυτό, καθώς μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον «εσώτερο εαυτό μας» και τα συναισθήματα μας καλλιεργώντας μια αρμονία και ισορροπία ανάμεσα σε σώμα και ψυχή (ψυχοσωματική ηρεμία). Για όλα τα υπόλοιπα ξέρει η Ζωή!

Βιβλιογραφία:

  • Βάρβογλη, Λ (2015). Τα «εργαλεία» των διακοπών. Ανασύρθηκε στις 27 Ιουλίου 2015 από: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=152644
  • Μπρούμου, Μ. (2014). Αλλαγές στη μορφή της οικογένειας και ψυχική υγεία παιδιών κι εφήβων. Αθήνα: Bookstars.
  • Μπρούμου, Μ. (2014). Η Ψυχολογία της Γονεϊκότητας. Αθήνα: Bookstars.
  • Παππά, Β. (2014). Ρινόκερος και Ελέφαντας. Αθήνα: Οκτώ.

Σχετικά άρθρα